'Öldürücü böcek hurmalarla Türkiye'ye girdi' iddiası TBMM gündeminde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2006 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, öldürücü kırmızı palmiye böceği olarak bilinen "Rhynchophorus ferrugineus"un, ithal hurmalar aracılığıyla Türkiye'ye girmesi karşısında alınan tedbirleri sordu.

Ülkü, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, öldürücü kırmızı palmiye böceğinin ithal edilen hurmalar üzerinden Türkiye'ye girdiğinin saptandığını kaydetti.

"Rhynchophorus ferrugineus"un Mısır'da hurma ağaçlarının ölümüne neden olduğunun bilindiğini belirten Ülkü, Karantina Genel Müdürlüğü tarafından neden zamanında gerekli araştırmanın yapılmadığını sordu.

Ülkü, şunları kaydetti:

"Hastalık ile ilgili ihbar ve basında çıkan haberlerden sonra ithalatın geçici durdurulması kararı için niçin 5 ayı aşkın süre beklenmiştir, bu arada ülkeye kaç adet Mısır'dan ithal hurma ağacı sokulmuştur?

24.03.2006 tarih, 009668 sayılı ve 19 Numaralı Tamim ile, palmiye

türlerinin ithalatının geçici olarak durdurulması kararından, bugüne kadar ülkeye kaç adet hurma ve palmiye fidan ve ağacı girmiştir? Bu kararın uygulanmasında daha önce palmiye ithalatı ile kontrol belgesi almış olanların eskisi gibi hasta hurmaları serbestçe yurda soktukları görülmüştür. Bu karar, ülkeye hasta palmiye girmesini önlemek için mi, yoksa eski kontrol belgesi sahiplerinin, kazançlarını yeni ithalatçılarla paylaşmalarının önlenmesi için mi alınmıştır? Palmiye türlerinin ithalatının geçici olarak durdurulduğu halde, yurda hurma ithali devam ettiğine göre, karantina kontrol elemanlarınca, palmiye gövdesi içinde bulunan ve dışarıdan gözle tespiti mümkün olmayan bu zararlı nasıl tespit edilmektedir. Palmiyeler, inkübasyon süresi içinde özel alanda kontrol altında tutulmakta mıdır? Bilindiği gibi Girit-Datça Hurması "Phoenix theophrastii" CITES anlaşması ile korunan türler arasındadır. Girit dışında dünyada yalnız ülkemizde doğal olarak bulunan bu palmiyenin doğada bulunduğu alanlarda (Datça, Finike, Bodrum-Gölköy) öldürücü Kırmızı Palmiye Böceği zararlısı için bir tedbir alınmış mıdır?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber