Silah bırakma kurulu oluşturuluyor

Hükümet, "diyalog süreci"yle ilgili tarihi bir adım için yeni yol haritası üzerinde çalışıyor. Buna göre "izleme kurulu" oluşturulacak. "Silahları Bırakma Kurulu" süreci takip edecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Temmuz 2014 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Silah bırakma kurulu oluşturuluyor

Hükümet,"diyalog süreciyle" ilgili yeni yol haritası üzerinde çalışırken, tarihi bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Silahların toprağa gömülme noktasına kadar sürecin tüm aşamalarında gözetmen olacak, taraflar arasında diyalogu yürütecek, "izleme kurulu" oluşturulacak. "Silahları Bırakma Kurulu", hükümet ya da HDP'den isimler yerine sürece hakim, tarafsız, ilişkileri yönetebilecek isimlerden oluşacak.

BAKAN ALA'DAN ÖNEMLİ ÇIKIŞ

İçişleri Bakanı Efkan Ala, çözüm sürecine ilişkin yasal çerçevenin önemine vurgu yaparak, "Terör örgütü çözüm üretildiğinde silah kullanmayacağını, çeşitli demokratik argümanları tercih edeceğini ortaya koyuyor" dedi. Meclis İçişleri Komisyonu'nda çözüm süreci tasarısının görüşmelerine katılan Ala, 1980'li, 90'lı yıllarda bölgede insan haklarını, özgürlükleri askıya alan bir durum yaşandığını ifade ederek, "Çok ağır ölümler oldu, şehit cenazeleri oldu... Siyasi inisiyatif alınamadığı için seyirci kalındı. 2002'den sonra iktidara gelen hükümet inisiyatif aldı, demokratik adımlar attı. Açılımlar sonucu elde ettiğimiz sonuç bizi bir noktaya getirdi" diye konuştu.

YASAL DÜZENLEME YAPILACAK

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da bu kapsamda öncelikle Terörle Mücadele Kanunu'ndaki tartışmalı maddelerin ayıklanacağını söyledi. Buna göre eve dönüş için etkin pişmanlık yerine yeni formül üretilecek, anadil kullanım alanının genişletilmesi gibi reformlar sürdürülecek. Sürece toplumun tüm kesimlerinin desteğinin sürmesi için sivil toplum kuruluşları, barolar, insan hakları örgütleri devrede kalacak. Sürecin bir parçası olan Mahmur başta olmak üzere Kuzey Irak'ta örgüte lojistik destek sağlayan kampların boşaltılması konusunda BM başta olmak üzere ilgili kuruluşlardan destek alınacak.

Tasarı görüşmeleri tamamlandı

Çözüm sürecini yasal zemine oturtan tasarının Meclis İçişleri Komisyonu'ndaki görüşmeleri tartışmalara sahne oldu. HDP'li Ayla Akat Ata, "Özerklik talebimiz toprak temelli ya da etnik temelli değildir" derken, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, "Bu tasarı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşuna aykırıdır" iddiasında bulundu. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise da tasarıyı eleştirerek, "Bu kanun, terörü yapanların amacı ve hedefi doğrultusunda hazırlanmıştır" diyerek tepki gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber