Sezer, 10 yıllık kadın kaymakamı ?tecrübesiz' diye valiliğe atamadı

Haber Giriş : 16 Haziran 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ?Türkiye'nin ikinci kadın valisi'ni göreve getirme planı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e takıldı.

Hükümetin Nevşehir Valiliği için düşündüğü Kazan Kaymakamı Özlem Bozkurt Gevrek'in kararnamesi Cumhurbaşkanı Sezer'den döndü. Sezer, 10 yıldır kaymakamlık yapan Gevrek'in kararnamesini ?tecrübesiz' olduğu gerekçesiyle geri çevirdi.

Türkiye'nin ilk kadın valisi olan Lale Aytaman, merhum Turgut Özal'ın cumhurbaşkanı olduğu 1991 yılında Mesut Yılmaz hükümeti tarafından Muğla'ya atandığında büyük yankı uyandırmıştı. Aytaman, daha sonra bir dönem de ANAP milletvekili olarak Parlamento'da görev yaptı. Cumhuriyet döneminde bir ?ilk' olan bu uygulamadan sonra ikinci adımı atmaya hazırlanan AK Parti, beklemediği bir kararla karşı karşıya kaldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, parti teşkilatlarında kadınları vitrine taşımak istediğini söylerken, kadın milletvekilleriyle yaptığı bir toplantıda da ?kadın vali' atamayı düşündüklerine ilişkin işaret vermişti. Hükümet, bu yöndeki iradesini geçen günlerde uygulamaya koydu. Boş bulunan Nevşehir valiliği için Ankara'nın Kazan ilçesinde kaymakamlık yapan Özlem Bozkurt Gevrek'in ismi yazılarak Çankaya Köşkü'ne gönderildi. Cumhurbaşkanı Sezer, Gevrek'in kararnamesini iki gün önce iade etti. Hükümet kaynakları, iade gerekçesi olarak Çankaya Köşkü'nün ?tecrübesiz'liği gösterdiğini aktardı.

Türkiye'nin ikinci kadın valisi olması son anda Köşk'ten dönen Özlem Bozkurt Gevrek, 10 yılı aşkın süredir kaymakamlık yapıyor. Yaklaşık iki yıldır Kazan'da görev yapan Gevrek, İstanbul Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu. İngiltere'de yabancı dil ve İngiliz idare sistemi üzerine eğitim alan Gevrek, Çankırı'nın Orta, Ağrı'nın Hamur, Erzurum'un Ilıca ve Ankara'nın Ayaş ilçelerinde kaymakamlık yaptı. Gevrek'in Köşk'ten dönmesi ile birlikte hükümetin Nevşehir Valiliği için Bitlis Valisi Asım Hacımustafaoğlu'nu düşündüğü öğrenildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber