MASAK 'kırmızı hat' kuruyor

Türkiye terörün finansmanı ve kara para ile mücadelede radikal bir adım atıyor. MASAK’ın kuracağı özel hat ile finans kurumlarında bildirimler bu hat üzerinden gerçekleşecek. Ayrıca yükümlülükleri yerine getirmeyenlere 10 bin lira ceza uygulanacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Temmuz 2014 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MASAK 'kırmızı hat' kuruyor

Ercan Baysal

Suç gelirlerinin aklanmasına yönelik yasal düzenlemelerin ardından tebligat sistemi değişiyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yeni dönemde e-tebligata bağlı kalmaksızın kendisine özel bir hat kuruyor.

Ulaştığı an tebliğ sayılacak

Banka, aracı kurumlar, emeklilik şirketleri, faktoring şirketleri gibi kurumlara bildirimler yeni sistem üzerinden yapılacak. Yeni hatla birlikte MASAK kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede daha etkin ve daha hızlı mücadele edebilecek. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme kapsamında Tebligat Kanunu'nun elektronik tebligata ilişkin usullere bağlı olmaksızın, elektronik ortamda tebliğ edilebilirken tebligata elektronik ortamda cevap verilmesi de istenebilecek. Bu şekilde yapılan tebligatlar karşı tarafa ulaştığında tebliğ edilmiş sayılacak. MASAK'ın özel hattı ile kara para ihbarı, şüpheli işlem ve diğer konularda kurumlarda elektronik postayı kimin alacağı belli olacak. Özellikle finans kuruluşlarında bulunan ve mali suçlar için seçilen uyum görevlilerinin maillerini bir başkası da göremeyecek. Sürecin işleyişi ise yönetmeliklerle belirlenecek.

CEZALARA YENİ ÇERÇEVE

Kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede elektronik tebligata ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen kişi, kurum veya kuruluşlara yönelik cezalarda da değişikliğe gidildi. Daha önce sınırı olmayan cezaların çerçevesi çizildi. Buna göre Başkanlık tarafından her bir tespit için on bin lira idari para cezası uygulanacak. Bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının toplam tutarı iki yüz elli bin lirayı geçemeyecek. Üst tutardan ceza uygulanan yükümlüler nezdinde takip eden yıl da aynı türden bir yükümlülük ihlali olursa ceza iki kat olarak uygulanacak. Yükümlülüğün ihlal edildiği tarihten itibaren ise beş yıl geçtikten sonra idari para cezası verilemeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber