Üç radyoaktif cihaz kayıp

TAEK, 8 adet radyoaktif cihazın kaybolduğunu açıkladı. Kurum, normalde tehlikeli olmayan cihazlardan radyoaktif kaynağın çıkarılması halinde radyasyon tehlikesi oluşacağını bildirdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Temmuz 2014 09:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üç radyoaktif cihaz kayıp

MERT İNAN

TAEK'in açıkladığı '2013 yılı Radyasyon Kaynakları' halk sağlığını yakından ilgilendiren bir ayrıntıyı gün yüzüne çıkardı. Bir firmaya ait 8 adet radyoaktif kaynak içeren cihazın kaybolduğunu ve konuyla ilgili hukuki sürecin başlatıldığını belirten TAEK, Milliyet'e yaptığı açıklamada da, radyoaktif kaynak içeren kayıp cihazların İstanbul Pendik'te faaliyet gösteren Deka Test Makina Mümessillik Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ait olduğunu kaydetti. Kayıp cihazların yüksek aktiviteli radyoaktif kaynak içeren zırh şeklinde düzenekler olduğunu ifade eden TAEK, bekletme koşullarında radyoaktif kaynağın zırhın içerisinde bulunduğunu, kullanım esnasında ise zırhın dışına çıkarıldığını bildirdi. Cihazların normal şartlarda tehlikeli olmadığı ancak eğitimsiz ve yetkisiz kişilerin müdahalesi, sürekli temas etmesi ve radyoaktif kaynağın cihazdan çıkarılması durumunda radyasyon tehlikesine dikkat çeken kurum, cihazların radyasyondan korunma kurallarına uygun olarak kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.

Milliyet'in edindiği bilgiye göre kayıp 8 cihazdan ilk etapta 4'ü, daha sonra da 1'i, hukuki işlemler tamamlanıncaya kadar kolluk kuvvetleri tarafından Çekmece Nükleer Araştırma Merkezine teslim edildi. Diğer 3 cihazın akıbeti hakkında ise henüz kuruma ulaşan kesin bilgi bulunmuyor. Deka Test Makina Mümessillik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin ortaklarından Davut Aydöner ise kayıp cihazlarla ilgili olarak şu iddiaları dile getirdi: "Deka'yı kurduğumuz ortaklardan, Vural kardeşler biz yurtdışındayken usulsüz olarak genel kurul yaparak 2012 tarihinde şirket yönetimini ele geçirdi. Mahkemeye başvurup genel kurulun iptali için davacı olduk ve kazandık. Söz konusu cihazlar radyoaktif madde içeriyor ve Atom Enerjisi Kurumu'na teslim edilmek zorunda. Bu cihazlar hiç kimsenin olmadığı ortamlarda gemilerin veya boruların kaynak filmlerini çekmek için kullanılıyor. Yetkisiz kişilerin kullanımında ise ciddi radyasyon riski bulunmakta."

'Cihazlar emniyetin deposunda'

Cihazların kendisinde olduğu iddia edilen şirket ortaklarından Volkan Vural ise konuyla ilgili olarak, "Cihazlar bende değil. Beş cihaz Atom Enerjisi Kurumu'na teslim edildi, kalan üç adet cihaz ise emniyetin deposunda tutuluyor. Emniyet birimlerinin tahkikatından sonra söz konusu cihazlar Atom Enerjisi Kurumu'na teslim edilecek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber