Sınav birincisine okul değiştirdiği için dava

Haber Giriş : 17 Haziran 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fevziye Mektepleri Vakfı, geçen yılın Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı Türkiye şampiyonu olan öğrencisi 15 yaşındaki Atakan Özel hakkında "okul değiştirdiği gerekçesiyle" dava açtı. Taahhütnameye aykırı davranmakla suçlanan öğrencinin ailesinden üç yıllık burs ve faiz karşılığı 36 bin 885 YTL talep ediliyor.

FEVZİYE Mektepleri Vakfı (FMV), okul değiştirdiği gerekçesiyle ilk kez bir öğrencisi hakkında yasal işlem başlattı. Özel Ayazağa Işık İlköğretim Okulu öğrencisi Atakan Özel'in ailesinden üç yıllık burs ve yasal faizi karşılığında 36,885 YTL talebiyle dava açıldı.

Atakan Özel'in öğreniminin ilk beş yılında okul ücreti ailesi tarafından ödendi. Üstün başarılı bir öğrenci olan Atakan'a okul, 5'inci sınıfa geçtiğinde burs teklif etti. Davaya konu olan olaylar zinciri, öğrencinin ailesine özel okullarda daha önce rastlanmayan bir taahhütnamenin imzalatılmasıyla başladı. Okul, hiçbir gerekçe göstermeden bursu istediği zaman kesebileceğini ya da öğrencinin başarısızlığı, kurallara uymaması gibi durumlarda iptal edebileceğini deklare etti. Ayrıca OKS'ye girse bile "öğrencinin Işık Okulları dışındaki bir eğitim kurumunu seçemeyeceği şartı" getirildi.

TERCİH KULLANAMADI

Geçen yıl OKS sınavına giren Atakan Özel, 785 bin 998 aday arasında birinci oldu. Tüm soruları bilen, Türkçe-matematik ve matematik-fende 500 tam puan alan Atakan Özel, taahhütname nedeniyle okul tercih hakkını kullanamadı. FMV'nin Ayazağa Işık Lisesi'ne kayıt yaptırdı. En büyük hayali üniversite eğitimini ABD'de tamamlamak olan Atakan Özel, Bahçeşehir Koleji'nin sınavda ilk üçe giren öğrenci için özel sınıf açtığını, dileyen öğrenciyi daha sonra ABD'ye göndereceğini öğrendi. Kaydını Bahçeşehir Koleji'ne aldırdı.

İki öğrenim kurumu arasında yaşanan gerginlik, FMV'nin Özel Okullar Birliği'ne başvurup Bahçeşehir Koleji'ni şikayet etmesiyle sürdü. ÖOB, Bahçeşehir Koleji'ni "birlik ilkelerine uymadığı" gerekçesiyle uyardı. Buna rağmen Atakan Özel okuluna dönmeyince FMV mahke-meye başvurdu. Bahçeşehir Koleji yönetimi de, FMV'nin davayı kazan- ması halinde Atakan'ın parasını kendilerinin ödeyeceğini açıkladı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber