Diva-Sen imamsız camilerden rahatsız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2006 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Diyanet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Diva-Sen) Genel Başkanı Hüseyin Demirci, halen Türkiye'de 15 bin camide din görevlisinin bulunmadığını, Diyanet İşleri Başkanlığının doldurmadığı bu açığını, vasıfsız, dini eğitim düzeyi belli olmayan ya da bazı cemaatlerin etkisi altındaki kişilerin doldurduğunu söyledi.

Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, din hizmetlerinin ihmale gelmeyecek kadar önemli bir alan olduğunu ancak, ülkemizde din hizmetleri sunumunda bazı sorunlarla karşılaşıldığını belirtti.

Din görevlilerine ödenen maaşların, diğer memurlara göre düşük kalması dışında, din hizmetlerinin sağlanmasında yaşanan en önemli sıkıntılardan birinin, gerektiği kadar din görevlisi atamasının yapılamaması olduğunu belirten Demirci, halen Türkiye'de 15 bin camide din görevlisi bulunmadığını söyledi.

Din görevlisi açığının, yeni yapılan camilere kadro verilmemesi, emekliye ayrılan ya da tayini çıkan din görevlilerinin yerine yenilerinin çeşitli sebeplerle atanamamasından kaynaklandığını vurgulayan Demirci, bu sorunun en kısa süre içinde giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Din görevlisi bulunmasa bile bu camilerin ibadete açık olduğunu, bu durumun ise ciddi sakıncaları da beraberinde getirdiğini ifade eden Demirci, şunları kaydetti: ''Bu camilerde Diyanet İşleri Başkanlığının dolduramadığı boşluğu, ne yazık ki vasıfsız, dini eğitim düzeyi belli olmayan ya da bazı cemaatlerin etkisi altındaki kişiler dolduruyor. Ancak camilerde verilen hutbeler ve vaazların, cemaat üzerinde ciddi yönlendirici etkiler yaptığını biliyoruz. Müftülük kontrolünde din görevlilerinin bulunduğu camilere hutbe gönderiliyor, ancak bunların dışında kalan camilerde fahri imamlık yapan kişilerin büyük bölümüne cuma namazlarında okunan hutbe gönderilmiyor. Namazları da kaçak olarak kıldıran bu kişiler, okudukları hutbeleri kendileri belirlediği gibi, cemaate, sahih (gerçek) olmayan ayet ve hadislere dayalı bilgiler verebiliyor.''

Bu kişilerin, kendi menfaatlerine göre davranıp, vatandaşları, mensup olduğu cemaate angaje edebildiğinin altını çizen Demirci, bu durumun düzeltilmesi için resmi din görevlisi olmayan camilere bir an önce atama yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber