İsrail'in saldırıları tüm yurtta protesto ediliyor

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği kara saldırısı tüm yurtta düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2014 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İsrail'in saldırıları tüm yurtta protesto ediliyor

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği kara saldırısını protesto eden bir grup, İsrail'in Ankara Büyükelçiliği konutu önünde cuma namazı kıldı.

Özgür-Der ve İHH üyesi bir grup, İsrail Büyükelçiliği konutunun bulunduğu Atatürk Bulvarı'na öğle saatlerinde geldi.

Grup, trafiğe kapatılan bulvarın, Şehit Ersan Caddesi ile kesiştiği noktada toplandı.

"Katil İsrail Ankara'dan defol", "Siyonist elçilik kapatılsın", "Hamas'a selam direnişe devam" şeklinde slogan attı.

Kur'an-ı Kerim okunan eylemde grup Filistin ve tevhid bayrağı taşıdı.

Kadınların da aralarında bulunduğu grup daha sonra bulvara serilen hasırlar üzerinde cuma namazı kıldı.

Öte yandan İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nin bulunduğu yere gelen 6 kişilik bir grup, elçiliğin kapısı önüne yürümek istedi. Grup, elçilik önünde güvenlik önlemi alan polisle kısa süreli bir arbede yaşadıktan sonra buradan ayrıldı.

Gazze'de hayatını kaybedenler için Hacı Bayram Veli Camii'nde gıyabi cenaze namazı kılındı, dualar edildi.

Zonguldak

Zonguldak'ta, Filistin Halkıyla Dayanışma Platformu üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Cuma namazı sonrasında kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplanan platform üyeleri, afiş ve pankartlarla bir süre İsrail aleyhine slogan attı.

Platform Sözcüsü Halim Taşdelen, basın açıklamasında, katil İsrail Devleti'nin yerli ve yabancı işbirlikçilerini kınadıklarını söyledi.

Gazze'nin uzun zamandır dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olduğunu anlatan Taşdelen, "Ambargo altındaki Gazze'de sadece zorunlu ihtiyaç malzemeleri değil, aynı zamanda ilaç sıkıntısı da tekrardan baş gösterdi. İnsanlar açlıkla mücadele etmeye çalışıyor. Gazze halkı iftar ve sahurda yiyecek bulmanın derdine düşmüş durumda. İsrail, dünyanın sessizliğinden güç alarak ramazanda Gazze halkına bomba yağdırıyor" diye konuştu.

Taşdelen, Müslümanlardan zulümlere ve zalimlere karşı sessiz kalmamalarını istedi.

Grup, Filistin halkı için yaptıkları duanın ardından dağıldı.

Kırşehir

Kırşehir'de, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Cacabey Camii'nde kılınan cuma namazının ardından vatandaşlardan, zor şartlar altında yaşamını sürdüren Gazzeliler için bağış toplandı.

Daha sonra İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Namaza AK Parti İl Başkanı Salih Çetinkaya, Memur-sen İl Temsilcisi Necati Yılmaz, Ahibir Sivil Toplum Kardeşlik Platformu üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Elazığ

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Elazığ'da protesto edildi.

İzzetpaşa Camisi avlusunda toplanan grup, Cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kıldı. Namaz sonrası basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Elazığ Şube Başkanı Recep Koca, Filistin'de yaşananları ve İslam ülkelerinin olaya sessiz kalmasını kınadıklarını dile getirdi.

Koca, ''Sayın Başbakan, adeta bir sivil toplum örgütünün ilçe başkanı gibi hiçbir yaptırımı olmayan açıklamalar yapıyor. İslam aleminin bu saldırılar karşısında nerede olduğunu soruyor. Biz de sayın Başbakana buradan soruyoruz; 'Siyonist terör örgütü İsrail katliam yaparken siz neredesiniz, Türkiye nerede?'''

Bu sözlerin ardından, gruptan bazı kişiler "bu işe siyaset karıştırmayın" diyerek tepki gösterdi.

Sözlü tartışmayla başlayıp kavgaya dönüşen olaya çevik kuvvet polisleri müdahale etti.

İZMİR

İzmir ve Denizli'de toplanan gruplarda Gazze'ye yapılan saldırıları protesto etti.

Cuma namazı sonrası Basmane Meydanı'ndaki Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı önünde toplanan grup, Filistin bayrakları ile bir süre İsrail aleyhine sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması yapan Saadet Partisi İl Başkanı Bayram Sakartepe, Filistin halkının İsrail'in sistematik olarak yürüttüğü işkence ve katliamlarına maruz kaldığını söyledi. Dünya ülkelerinin terör estiren İsrail'i sadece seyretmekle yetindiğini belirten Sakartepe, "Müslüman devletlerin yapması gereken tek şey birlik olmaktır" dedi.

Basın açıklamasının ardından İsrail bayrağını yakan grup, daha sonra olaysız dağıldı.

DENİZLİ

Denizli'de ise cuma namazının ardından Delikliçınar Yeni Camisi'nin bahçesinde toplanan bir grup, İsrail'in Gazze saldırılarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

İsrail aleyhine sloganlar atan grup adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği Denizli Şube Başkanı Ahmet Eryıkmaz, masum Filistin halkına yönelik saldırıların son verilmesini istedi.

SİNOP

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin, "Birleşmiş Milletler'in üzerine düşen görevi ivedi bir şekilde, hızlı bir şekilde yapması gerekiyor" dedi.

Kılıç, Sinop'ta Vali Yavuz Selim Köşger'i makamında ziyaret etti. Burada gazetecilere, İsrail'in Gazze'ye karadan saldırmasını değerlendiren Kılıç, Birleşmiş Milletler'in bu saldırıya duyarsız kalmaması gerektiğini söyledi.

"Bugün hepimiz buruğuz, üzgünüz, çünkü dün gece itibarıyla İsrail'in Gazze'ye başlatmış olduğu kabul edilemez kara harekatından dolayı Gazze'deki kardeşlerimiz çok ciddi sıkıntı içerisindeler"

diyen Kılıç, şöyle devam etti:

"Son aldığımız bilgilere göre, can kayıpları söz konusu. Tabi ki bütün dünyanın bu fütursuzca davranış karşısında artık dur demesi gerekiyor. İsrail'in başlatmış olduğu kara harekatının açıklanabilir bir tarafı bizim açımızdan yoktur. İnsanların, sivil insanların, kadınların, çocukların, yaşlıların ölümü ile sonuçlanan harekatların bizim açımızdan nasıl değerlendirildiğini hükümetimiz açıkladı ama ben de burada bir kere daha bu harekatın hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu dile getiriyorum."

Saldırılarda ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Kılıç, şunları kaydetti:

"Hava bombardımanı ile başlayan süreçte artık gerçekten Gazze'de yaşayan insanların temel insani ihtiyaçlarını karşılama noktasında çok ciddi sıkıntı içerisinde olduğu bilgisi bize ulaşıyor. Dün aldığımız en son bilgide artık ilaç sıkıntısının, sağlık sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığı bilgileri geldi. İki gün önce sahildeki kumsaldaki yavruların, çocukların resimlerini bütün dünya gördü. Artık bu işe dur demenin zamanı gelmiştir ve geçmiştir. Birleşmiş Milletler'in üzerine düşen görevi ivedi bir şekilde, hızlı bir şekilde yapması gerekiyor."

Kılıç, daha sonra basına kapalı bölümde Vali Köşger'den çalışmalar hakkında brifing aldı. Köşger, ziyaretin anısına Bakan Kılıç'a el yapımı bıçak hediye etti.

KONYA

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Konya'daki camilerde cuma namazı sonrasında protesto edildi.

Anadolu Gençlik Derneği Konya Şubesince cuma namazı çıkışı tarihi Şerafettin Camisi'nde de Gazze'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Namaz sonrası İsrail saldırılarında ölenler için dua edildi, gözyaşı döküldü. Çoğunluğu çocuklar ve gençlerden oluşan grup üyeleri, İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi.

"Kahrolsun İsrail", "Hamas İsrail'i vur"

sloganları atan gruptakiler,

"Filistin için duaya", "Uyan ve ses ver, kardeşinin sesine", "Mazlumlar için tek yürek", "Zulüm devam ediyor, sessiz kalma"

yazılı pankartlar taşıdı.

AGD Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak, yaptığı açıklamada, İsrail'in 8 bin askerle Gazze'de yeni bir katliam süreci başlattığını söyledi.

İsrail ordusunun uçak, tank ve zırhlı araçlarla Gazze'deki sivil bölgeleri yerle bir ettiğine dikkati çeken Parlak, "Bu saldırılar karşısında metanetini ve inancını kaybetmeyen Filistin'in onurlu insanlarına selam olsun. İsrail bir türlü hedefine ulaşamamıştır. Allah'ın izniyle siyonist terör örgütü geldiği gemilerle ardına bakmadan o mübarek toprakları terk edecektir" diye konuştu.

Tarihi Kapu Camisi önünde de protesto vardı. Cuma namazı sonrasında düzenlenen eylemle Gazze'ye yönelik saldırılar protesto edildi. Cami önünde toplanan kalabalık grup, "Konya'dan Gazze'ye, direnişe bin selam", "Hamas'a selam, direnişe devam", "Kahrolsun İsrail" şeklinde sloganlar attı.

Necmettin Erbakan Üniversitesinde öğrenim gören Filistinli öğrenci Baha El Mısri'nin okuduğu duanın ardından Konya İHH Tanıtım ve Medya Sorumlusu Selim Tosun, basın açıklaması yaptı. Arapça okunan dua sırada gruptan bazı kişilerin duygulanarak gözyaşı döktüğü görüldü.

Caminin karşısındaki alanda toplanan bir grup kadın da ellerindeki Filistin bayrakları ve pankartlarla protestoya destek verdi. Her iki caminin önünde protesto yapan gruplar, olaysız dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber