YAŞ'taki soru işareti jandarma: İşte muhtemel senaryolar

Haber Giriş : 20 Haziran 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı'na Büyükanıt geliyor, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Birinci Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un getirilmesi bekleniyor. En önemli konulardan biri, Jandarma Genel Komutanı'nın kim olacağı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) üst kademesinde yapılacak değişikliklerin şekilleneceği Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı ağustos ayının başında gerçekleştirilecek.

Şura toplantısı sonrasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök 4 yıl sürdürdüğü bu görevden emekliye ayrılırken, yerine teamüllerde bir değişiklik olmadığı takdirde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın getirilmesi bekleniyor.
Orgeneral Büyükanıt'tan boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na da İstanbul'daki Birinci Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un getirilmesi bekleniyor. Şurada, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri de bu rütbede dört yılını doldurduğu için emekliye ayrılacak.

Şura sonrası muhtemel senaryolar şöyle şekilleniyor:

Jandarma'ya kim gelecek?

Bu yılki şura toplantısında en önemli konulardan birini Orgeneral Türkeri'nin yerine kimin getirileceği sorusu oluşturacak. Genelkurmay kulislerinde bu göreve son iki yılını 2. Ordu Komutanı olarak güneydoğuda terör konuları üzerinde geçiren Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın atanmasının muhtemel olduğu konuşuluyor. Sarıışık, üç yıldır orgeneral rütbesinde bulunuyor. Bu göreve atanırsa Jandarma Komutanlığında en çok bir yıl kalacak. Bu göreve iki yıl kalacak bir komutanın atanması uygun görülürse, tek aday olarak Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral İsmail Koçman beliriyor.

1. Ordu Komutanı?

Bir diğer önemli atama, Kara Kuvvetleri'ne gidecek olan Orgeneral Başbuğ'un boşaltacağı İstanbul'daki 1. Ordu Komutanlığı'nı ilgilendiriyor. Bu göreve orgenerallikte bir yılı kalan Ege Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel bir yıllığına getirilebilir. Bu durumda Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Işık Koşaner bir yıl daha Ankara'da kalıp, önümüzdeki yıl Birinci Ordu'ya atanabilir. Ya da tercih doğrudan Orgeneral Koşaner üzerinde kullanılır ve Koşaner önümüzdeki ağustos ayında İstanbul'a gelir.

Diğer kritik kararlar

Orgeneral Koşaner İstanbul'a giderse Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na yeni bir atama gerekecek. Bu arada, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney bu görevde iki yılını doldurduğu için bu yıl bir başka göreve kaydırılabilir. Benzer bir durum Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı görevinde iki yılını dolduran İsmail Koçman açısından da geçerli.

Yeni iki orgeneral

Bu yılki YAŞ'ta en çok heyecan yaratan başlığı Orgeneral Özkök ve Orgeneral Türkeri'nin emekliye ayrılmasıyla boşalacak olan iki orgenerallik kadrosu için yapılacak olan seçim oluşturuyor. Bu iki orgenerallik rütbesine terfi etmek için toplam yedi korgeneral aday var. Yarış şu 7 korgeneral arasında geçecek: Atilla Işık (MSB Müsteşarı-temditli), Hasan Iğsız (KKK Lojistik Başkanı- temditli), Mustafa Ethem Erdağı (3. Kolordu Komutanı), Şaban Recai Öztürk (NATO Güney Bölge Koruma Unsur Komutan Yardımcısı), Dursun Bak (2. Kolordu Komutanı), Erdal Ceylanoğlu (KKK Denetleme ve Değerlendirme Başkanı), Ayhan Taş (6. Kolordu Komutanı)

Hava ve Deniz aynı

Bu yıl Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlıklarında büyük değişiklikler yaşanmayacak. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert görevlerini bir yıl daha sürdürecekler. Her iki kuvvette de bu yıl korgeneral/koramiral rütbelerinden bir üst rütbeye terfi olmayacak.

Deniz Kuvvetleri'nde durumu görüşülecek tek Koramiral Eşref Uğur Yiğit. Bu koramiralin görev süresinin bir yıllığına uzatılması ihtimal dahilinde.

Hava Kuvvetleri'nde ise korgeneraller Ahmet Atalay Efeer (1. Hava Kuvvetleri Komutanı) ile Hasan Aksay'dan (Hava Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı) birinin emekliye sevk edilmesi, diğerinin ise görev süresinin uzatılması bekleniyor.

Jandarma'da durum

Jandarma Genel Komutanlığı'nda da Hava Kuvvetleri'ne benzer bir durum yaşanacak. Şûrada, korgeneraller Mehmet Çavdaroğlu (Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı-temditli) ile Nurettin Çakır'ın (Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı) durumu görüşülecek. Askeri yargıda bu yıl terfi beklenmiyor.

Çete oluşumları ve YAŞ

Şûrada, personelin disiplin dosyaları da görüşülecek. Bu sene irticai ve bölücü faaliyetlerin yanı sıra "çete" gibi oluşumlara adı karışan personelin de durumunun ele alınarak disiplinsizlik gerekçesiyle ordudan uzaklaştırılabilecekleri belirtiliyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber