Yaş ve bedel düşerse en az 100 bin başvuru

2011'de çıkan 'bedelli'den 400 bin uygun aday olmasına rağmen 69 bin kişi yararlandı. Ücret ve yaşta yapılacak bir değişiklikle gelecek yeni uygulamaya 100 binin üzerinde başvuru bekleniyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Ağustos 2014 07:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yaş ve bedel düşerse en az 100 bin başvuru

ERHAN SEVEN

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, "Cumhurbaşkanı ordunun başkomutanıdır. Bedelli askerlik yapılsın derse uygulanır' açıklamasının ardından bedelli askerlik tekrar gündeme geldi. İlk kez 27 yıl önce uygulanan bedelli askerlik, en son 2011'in aralık ayında çıkarıldı ve 6 aya yayıldı. Bu süre içinde 69 bin 073 kişi 'bedelli'den yararlandı.

BEKLENTİYİ KARŞILAMADI

Son 'bedelli'de 30 yaştan gün alınması ve 30 bin liralık bedel nedeniyle beklenen başvuru gelmedi. Bu kez yaş sınırının biraz daha aşağıya çekilmesi, ödenecek para miktarının da azaltılması gündemde. Böyle olduğu takdirde başvuru sayısının 100 binden fazla olması bekleniyor.

ASKERLİK YAPMADILAR

Son uygulamada bedelli için 28 günlük askerlik de yapılmadı. Parayı ödeyenler, 28 günlük askerliği gerçekleştirmeden görevini yapmış sayıldı.

2 MİLYAR ELDE EDİLDİ

Mükelleflerin yatırdığı 30 bin lira devlete iyi bir gelir kapısı oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına Ziraat Bankası'nda açılan hesaplara toplam 2 milyar 72 milyon 190 lira para yatırıldı. Bu para şehit yakınları, gazilere kullanılmak üzere bakanlık kasasına aktarıldı.

ÇÖZÜM ETKİSİ

Daha önce bedelli askerlik konusunda kamuoyu, hükümet ve TSK, terörle askeri mücadele nedeniyle temkinli davranıyordu. Ancak Çözüm Süreci'nde terörle mücadelenin askeri boyutu en aza indiği için bedelli askerlik konusu, daha rahat gündeme geliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber