TÜİK, istatistiklerdeki bilimselliği 'Veri Kontrol Kurulu' ile denetleyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2006 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatının istatistik çalışmalarıyla Resmi İstatistik Programı'nda yer alan resmi istatistiklerin üretimindeki tüm süreçleri bilimsellik ve uluslararası standartlara uygunluk açısından izlemek, incelemek, değerlendirmek ve gerektiğinde yerinde kalite kontrol çalışmaları yapmayı amaçlayan Veri Kalite Kontrol Kurulu oluşturuldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bünyesinde oluşturulan Veri Kalite Kontrol Kurulu'nun Oluşumu ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, kurulun amacı TÜİK'in merkez ve taşra teşkilatının istatistik çalışmalarıyla Resmi İstatistik Programı'nda yer alan resmi istatistiklerin üretimindeki tüm süreçleri bilimsellik ve uluslararası standartlara uygunluk açısından izlemek, incelemek, değerlendirmek ve gerektiğinde yerinde kalite kontrol çalışmaları yapmak olarak belirlendi.

TÜİK Başkanı'nın görevlendireceği bir Başkan Yardımcısı'nın başkanlığında, Yöntem Araştırmaları Daire Başkanı, ana hizmet birimlerinden en az 2 daire başkanı ve en az bir istatistik müşavirinden oluşan kurulun üye sayısı 9'dan fazla olamayacak. Kurul üyelerinin asli görevleri sona erdiğinde, kurul üyelikleri de kendiliğinden son bulacak. Kurulun görevleri ise şöyle:

"Resmi istatistik üretimindeki tüm süreçlerde uygulanacak veri kalite kontrol ilkelerini belirlemek. Program kapsamında üretilen resmi istatistikleri bilimsel açıdan incelemek, bunların belirlenen sınıflama, standart ve veri kalite esaslarına uygunluğunu izlemek, incelemek ve değerlendirmek."

Kurul ayrıca, Resmi İstatistik Programı'nda yer alan tüm istatistik çalışmalarını, izleme, inceleme, değerlendirme ve gerektiğinde yerinde kalite kontrol çalışmaları yapmaya veya çalışma gruplarına yaptırmaya da yetkili olacak. Ayda en az bir kez toplanacak olan kurul toplantılarına resmi istatistik üretiminde görev alan birim veya kurum/kuruluş temsilcileri de çağrılabilecek. Kurulda tartışılan kararlar, toplantıya katılanların çoğunluğuyla karara bağlanacak. Oyların eşit olması halinde kurul başkanının bulunduğu taraf çoğunluk sayılacak. Kurul kararlarında, çalışmanın bilimsel normlara, belirlenen standartlara uygunluğu ve gerekli olması halinde veri kalitesinin iyileştirilmesine yönelik alınması gereken önlemler açıkça belirtilecek. Kurul kararları, Başkanlık kanalıyla ilgili birime veya kuruma/kuruluşa yazılı olarak bildirilecek. Ayrıca, kurul başkanı ve üyeleri ile çalışma grubunda yer alan görevliler, edindikleri bilgi ve belgeleri amacı dışında kullanamayacak, yetkililer dışında herhangi bir şahsa veya kuruma/kuruluşa veremeyecek, bunlarla ilgili basına veya haber ajanslarına beyanatta bulunamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber