Yersiz ödenen emekli aylıklarına kısmi af

Emekli olanların yeniden çalışanlara yersiz olarak ödenen aylıklara uygulanan gecikme cezalarının tahsilatından vazgeçiliyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Ağustos 2014 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yersiz ödenen emekli aylıklarına kısmi af

Emekli olanların yeniden çalışıp çalışmayacağı, çalışması durumunda maaşının kesilip kesilmeyeceği 5335 sayılı Kanunun 30. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre emekli olanların kamuda, 7 görev hariç, aylıkları kesilmeksizin herhangi bir kadroya atanması mümkün değildir. (İstisna tutulan bu 6 kadro şu şekildedir: 1- Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, 2- Başbakan tarafından atananlar, 3- Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atanan veya görevlendirilenler, 4- TBMM'ce yapılan seçimler sonucunda görev verilenler, 5- Yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine yapılan atamalar, 6- Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar)

Ancak uygulamada emekli olanlar bu 6 istisna kadro dışındaki kadrolara atanmalarına rağmen hem emekli aylığı hem de atandığı kadronun maaşını almaya devam etmiştir.

Danıştay kararları sonrasında bu yanlışlık fark edilince, kişilere zimmet çıkarılmaya başlanmıştır. Ancak torba kadroya eklenen bir maddeyle, Devlet bu konudaki alacağının gecikme cezasından vazgeçmektedir.

Dün torba kanun tasarısının 84. maddesine eklenen fıkra şu şekildedir:

"MADDE 84- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 60- (1) 2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup bu maddenin yayımlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan;

"e) Sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerlerinde çalışmaları nedeniyle aylıkları kesilmesi gerekenlere, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ödeme dönemine kadar yersiz olarak ödendiği tespit edilen aylıklara ilişkin borç,"

asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu maddede belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir."

DEĞERLENDİRME

Bu madde gereğince, emekli olup da kamudaki 6 istisna görev dışında bir kadroya atanan ve emekli aylıkları kesilmeyenlere çıkarılan borç yine tahsil edilecektir. Ancak gecikme cezaları af edilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber