9'u gümrükçü, 17 kişi tutuklandı

Haber Giriş : 21 Haziran 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Gümrüğü'nde kaçak akaryakıttan 5 trilyonluk vurgun

Samsun'da geçen cuma günü Liman İşletmeleri Müdürlüğü Gümrüklü Sahada, rüşvet almak ve akaryakıt kaçakçılığı yapmak suçlamasıyla 10'u gümrük memuru gözaltına alınan toplam 19 kişiden, 9'u gümrükçü 17'si tutuklandı. Zanlıların kurdukları sistemle, yurt dışından gemilerle gelen TIR'ların şoförlerinden kaçak mazot karşılığı rüşvet aldıkları veya depolarındaki fazla mazotlara el koyayarak ucuz fiyata sattıkları saptandı. 7 aydır gümrük sahasında çeşitli yerlere yerleştirilen gizli kameralarla tespit edilen yolsuzluğun yaklaşık 5 trilyon lira civarında olduğu belirtildi.

Adı açıklanmayan bir şoför, Rusya'nın Novoroski Limanı'nından yönetimindeki TIR'ıyla bir Ro- Ro gemisine bindikten 3 gün sonra Samsun Limanı'na ulaştı. Burada gümrük işlemlerini yapmak isteyen şoför, TIR'ın depolarında bulunan 850 litre mazotun 300 litresinin kaçak olduğunu öğrendi.

İHBAR MEKTUBU OPERASYONU BAŞLATTI

Rusya'dan ucuza aldığı mazotu gümrükten geçirmek istemeyen şoförden, görevli memur 100 dolar para istedi. Parayı memura veren şoför, gümrükten çıktıktan sonra bir mektup yazıp, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gökçınar'a göndererek yaşanan rüşvet ve mazot kaçakçılığı olaylarını bildirdi. Birkaç gün sonra mektubu alan Başsavcı Gökçınar, ihbar mektubunun içeriğini Emniyet Müdürlüğü'ne yönlendirerek, konunun araştırılmasını istedi.

VURGUNA KAMERALI TAKİP

Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi ve İstihbarat Şubesi ekipleri, Başsavcı Gökçınar'ın talimatıyla gümrüklü sahayı kontrol altına aldı. Gümrüklü saha içinde bulunan eski ve kullanılmayan bir kamyon ile gümrük işlemlerinin yapıldığı bürolara gizli kameralar yerleştirildi. Emniyet güçleri burada yaşanan rüşvet ve mazot kaçakçılığını 7 ay takip etti. Gerekli belge ve delilleri toplayan polis, geçen 16 Haziran sabahı erken saatlerde gümrüklü sahaya ve şüphelilerin evlerine baskın düzenledi.

KOD ADI: ÜÇ DENİZ/HANCI

17 Haziran cuma günü sabahı, gümrüklü saha içinde yerlerini alan sivil polisler, `üç deniz/hancı' kod adlı operasyona Emniyet Müdürü Mustafa İlhan yönetiminde sürdürdü. Olaya adı karışan ve kameralar tarafından rüşvet aldıkları görüntülenen gümrük memurları Selahattin Bülbül (51), Rıza Kasa (51), Münevver Kızılkaya (54), Şadan Dönmez (42), Necati Bayram (46), Hacı Ramazan Altan (47), Ensar Şamiloğlu (45), Mehmet Yozgat (45), Erdal Çolak (44) ve Osman Akçay (44) ile gümrüklü saha da görev yapan gemi işletmeleri acentelarında çalışan Murat Tok (28), Uğur Deniz (30), Sevim Köse (40), İsmet Deniz (41), Tuğran Eser (59), Doğan Deniz (34), Çetin Demircioğlu (45), Enver Halil (30) ile Mehmet Aliş (38) gözaltına alındı.

Emniyet Müdürlüğü'nde 4 gün süren sorgulamanın ardından suçlamaları kabul etmeyen 19 zanlı, dün akşam saat 22.00 sıralarında geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi.

17 SAAT İFADE VERDİLER

Nöbetçi mahkemede yaklaşık 14 saat ifade veren zanlıların, ifadelerinin tamamlanmasının ardından mahkeme, Çetin Demircioğlu ile Erdal Çolak'ı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. 17 kişi ise tutuklanarak Samsun Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

BAŞSAVCIDAN AÇIKLAMA

Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gökçınar, zanlıların cezaevine gönderilmesinin ardından, makamında bir basın toplantısı düzenleyerek yapılan operasyon hakkında bilgi verdi. Gökçınar, gümrüklü sahada uzun yıllardır yolsuzluk yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Biz 7 ay önce düğmeye bastık. Ancak burada yaşanan rüşvet ve yolsuzluğun ucu çok uzun yıllar öncesine dayanıyor. Bizim çalışmalarımız başladığı sırada Edirne Kapıkule'deki rüşvet skandalı ortaya çıkınca, emniyet güçlerimiz çalışmalara bir süre ara verdi. Çünkü korkuya kapılan kişiler faaliyetlerine bir süre ara verdi. Ancak ortalık sakinleşince tekrar eski düzenlerini kurdular. Burada görev yapan gümrük memurları ve acenta çalışanları, TIR'ların depolarındaki fazla mazotu ya ucuz fiyattan alıp piyasaya satıyorlar ya da mazotunu vermek istemeyen şoförlerden rüşvet alıyorlar. Bunların hepsini teknik takiple tespit ettik. Emniyet güçlerimizde yaptıkları başarılı operasyonla 19 kişiyi yakalamayı başardı. Operasyonda 10 bin litre de mazot ele geçirildi."

Diğer yandan Liman İşletmeleri Müdürlüğü yetkilileri, Samsun'dan Rusya'ya her gün 3 geminin TIR taşıdığını belirterek, buradan elde edilen haksız kazancın yaklaşık 5 trilyon lira civarında olduğunu belirtti.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber