?Teröristleri affediyor' eleştirisi alan Sezer, bu yetkisini daha az kullanıyor

Haber Giriş : 22 Haziran 2006 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, kamuoyundan gelen ?teröristleri affediyor' eleştirilerinin ardından 2005 ve 2006 yıllarında Anayasa'dan kaynaklanan yetkisini daha az kullandığı ortaya çıktı.

Çankaya'daki ilk 4 yılda sağlık sorunları sebebiyle toplam 152 mahkumu affeden Sezer, son iki yılda sadece 6 hükümlüyü serbest bıraktı. Cumhurbaşkanı Sezer, 2002 ve 2003 yıllarında daha çok açlık grevi yaptıkları için sağlıkları bozulan ve ?Wernicke Korsakof' hastalığına yakalanan terör suçlularını affetmişti. Ancak bir süre sonra bu suçluların bazıları yeniden terör örgütüne katılmıştı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in sağlığı bozulduğu gerekçesiyle 6 Şubat 2003 tarihinde affettiği yasadışı sol örgütlerden TİKKO üyesi Ökkeş Karaoğlu, cezaevinden çıkmasından bir süre sonra güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülmüştü. Sezer'in bu yetkisini sınırlamasında bu suiistimalin etkili olduğu belirtiliyor.

Adalet Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Sezer göreve geldiği 16 Mayıs 2000 tarihinden 2006 yılına kadar toplam 258 mahkumu affetti. Anayasa'nın 104. maddesinde düzenlenen, ?sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak? yetkisini kullanan Sezer'in daha çok yasadışı sol örgüt (DHKP-C, MLKP/C, PKK, Dev Sol, TKEP, TİKB, TKP/ML, TİKKO) üyelerini tercih etmesi dikkat çekti. Ülkeyi bölmek ve Anayasa'yı ortadan kaldırmak gibi suçlardan hüküm giyen bu kişiler, devletle pazarlığa girmek amacıyla açlık grevine başlamışlardı. Uzun süren açlık grevleri sonucunda bazı mahkumlar hayatını kaybetmiş, bazıları ise zorla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmıştı. Cumhurbaşkanı, açlık grevleri sebebiyle Wernicke Korsakof Sendromu'na yakalanan militanlardan 180'ini özgürlüğüne kavuşturmuştu. Vücudun uzun süre besinsiz kalması sonunda başlayan ve halk arasında kısaca ?Korsakof' olarak bilinen bu rahatsızlık, aşırı kilo kaybı sonrası akıl hastalığına dönüşüyor. Bu rahatsızlığa yakalananlarda dikkat kaybı, çocuksulaşma, hafıza kaybı gibi belirtiler ortaya çıkıyor.

F tipi protestocusunu iki kez affetti

Sezer af yetkisini, F tipi cezaevlerini eleştiren Hasan Basri Aydın isimli şahıs içinse iki kez kullandı. Adalet Bakanlığı bilgilerine göre Sezer, cumhurbaşkanına gıyabında hakaret, TBMM ve hükümetin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif etmek suçlarından cezaevinde yatan emekli öğretmen Aydın'ı yakalandığı ?hafızada bozukluk' rahatsızlığı yüzünden 1 Mayıs 2003 tarihinde salıverdi. Cumhurbaşkanı, ?Hakime görevinden dolayı hakaret' suçunu işleyen Aydın'ı 6 Mayıs 2004'te ikinci kez affetti. Aydın'ın cezaevine girmesi Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları Derneği tarafından eleştirilmişti. 75 yaşında emekli bir öğretmen olan Aydın, 29 Temmuz 2000'da Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü'ne bir mektup yazarak genel müdürün yeni F tipi cezaevlerini otele benzetmesini eleştirmişti. Aydın, mizahi bir ifadeyle genel müdürle karısını bir F tipi cezaevi hücresinde 10 gün geçirmeye davet etmişti.

Erbakan'a onay vermemişti

Cumhurbaşkanı Sezer, geçtiğimiz aylarda yasalaşan ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın aldığı hapis cezasını evinde geçirmesine imkan sağlayan düzenlemeyi veto etmişti. Sezer, ?kişiye özel' ve ?kamu yararına aykırı' bulduğu yasayı, TBMM'ye geri göndermişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber