Devlet hastanesinde taşeron röntgenci hizmet verir mi?

Haber Giriş : 23 Haziran 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep Nizip, Adana Numune, Ankara Atatürk Eğitim-Araştırma ve Ankara Keçiören devlet hastanelerine gidenler ameliyathane, laboratuvar, röntgen gibi birimlerde özel sektör çalışanlarıyla karşı karşıya geliyor.

'Hizmet alımı' uygulamasına, Türk Tabipler Birliği (TBB) ve Türk Sağlık Sendikası, 'özelleştirme' niteliği taşıdığı gerekçesiyle karşı çıkıyor. TBB ve sendikanın konuyu yargıya taşımasıyla Danıştay 5. Dairesi, devlet hastanelerinde hizmet alımı uygulamasında yürütmeyi durdurma kararı vermiş ve dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne göndermişti. Sağlık Bakanlığı da, yürütmeyi durdurma kararı üzerine yayımladığı genelgede, eski sözleşmelerin süresi bitene kadar devam etmesi, sözleşmesi yapılmayanların iptalini istedi.

Bazı hastanelerin ihalelere devam ettiğini öne süren Türk Sağlık-Sen Başkanı Ömer Kahveci şunları söyledi: "Hastaneler birim birim özelleştiriliyor. Ancak, malzeme, alet ve edavat devletin malı. Hem devletin cihazı kullanılıyor, hem de devlet kasasından para ödeniyor. Hastane enfeksiyonlarının önemli nedenlerinden biri de hastanelerde taşeron personel çalıştırılması."

Başhekimler savunuyor
Nizip Hastanesi Başhekimvekili Tuncay Özdemir, bazı birimler için yaptıkları uygulamanın özelleştirme değil özel sektörden hizmet alımı olduğunu savundu, son derece memnun olduklarını belirtti. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Metin Doğan da laboratuvar, radyoloji ve ameliyathane birimlerinde hizmet aldıklarını söyledi: "Üniversite hastaneleri uyguluyordu, şimdi dev-let hastaneleri de aynı yoldan gidiyor. Çünkü hem devlet hem hastane kâr ediyor."

Sistem nasıl işliyor?
'Hizmet alımı' sistemine göre, söz konusu birimler için ihale açılıyor. İhaleye bu birimde uzmanlaşmış firmalar katılabiliyor. İhaleyi kazanan firma, hastanenin sorumluluğunu aldığı birimin personel ve malzeme ihtiyacını karşılıyor. Hastaların herhangi bir ödeme yapmasını gerektirmeyen uygulama nedeniyle sosyal güvenlik kurumlarına ek maliyetler çıktığı ileri sürülüyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber