'Faizlerdeki yükselmeye karşın konut ve taşıtta arz ve talep sürüyor'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2006 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Yunus Nacar, faizlerdeki yükselmeye karşın konut ile taşıtta arz ve talebin sürdüğünü, büyük yapısal bir bozukluğun olmadığını söyledi.

Nacar, Türkiye Finans Günleri adlı program için geldiği Konya'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede, ABD'nin faizleri yükseltmesi ve Japonya'nın da yükselteceği yolundaki açıklamalarının ardından yaşanan bir dalgalanmadan sonra, bankalar ve tüketicilerin kendi durumları ve maliyetlerini yeniden gözden geçirdiğini söyledi.

Bankaların bu dalgalanmanın etkisiyle kredi faizlerini yükselttiğini ve vadelerini kısalttığını ifade eden Nacar, ''Konut alım- satımında bir anlık duraklama oldu. Faizler yükselince ev sahipleri fiyatlarını biraz geriye çekti ve herşey normale döndü. Şu anda, faizlerdeki yükselmeye karşın konut ile taşıtta arz ve talep sürüyor. Büyük yapısal bir bozukluk yok'' dedi.

Nacar, yurt dışında oluşan dalgalanmanın Türkiye'deki etkisinin çok uzun sürmeyeceğini belirterek, şunları kaydetti:

''ABD, çok büyük değil binde 2,5 oranında faiz artırımı yaptı ve bir çalkantı oluştu. Bu çalkantı yerini sakinliğe bırakacak ve her şey normal seyrine dönecek. Dalgalanmaların etkisi önümüzdeki günlerde geçecek ve sağlanacak istikrarla konut kredilerinin faizlerinde yine yüzde 1'in altını göreceğiz. Bunu daha önce gördük önümüzdeki dönemde de göreceğiz. Çünkü bugünkü şartların, faizlerin yüzde 1'in altına indiği dönemden farkı yok.''

DALGALANMANIN ETKİSİ KRİZ KORKUSUNDAN

Aslında bu tür küçük bir dalgalanmanın etkisinin Türk halkının 2001 yılı krizini yaşamasından kaynaklandığını dile getiren Nacar, ''Buna benzer bir dalgalanma oluştu ve ekonomide adeta şok yaşandı. Türkiye'de 2001 krizinden korktuk. Yine şok yaşanacak sandık, ancak ekonomide alınan bazı kararlar sayesinde yapımız, etkiyi az hasarla atlattı'' dedi.

Nacar, doların şu andaki durumundan daha fazla yükselmesini beklemediğini de belirterek, ''Bankaların 4-5 milyar dolarlık döviz açığı var, dövize ihtiyacı yok. Yabancılar halen Türkiye'ye gelip yatırım yapıyor. ABD'nin binde 2,5'lik faiz yükseltmesiyle artışa geçen doların şok yaratacak şekilde yukarılara doğru tırmanacağını sanmıyorum. Dolar kuru önümüzdeki günlerde dengeye oturacak'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber