Erdoğan Cuma günü Obama ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Ağustos'ta başladığı yeni görevinde en önemli görüşmelerinden birini ABD Başkanı Barack Obama ile Cuma günü yapacak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Eylül 2014 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan Cuma günü Obama ile görüşecek

Aydın Hasan

Erdoğan ile Obama, yaklaşık 15 aylık bir aranın ardından ilk kez yüz yüze bir görüşmede dünyanın ilgi odağındaki önemli sorunları değerlendirecek. Görüşmenin sıcak Gündem maddelerini; terör örgütü IŞİD'in Irak ve Suriye'deki faaliyetleri ve bu örgüte müdahale ile Türkiye'nin dinlenmesi konusunun oluşturması bekleniyor.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı görevine başladıktan sonra devlet teamülleri gereği ilk yurt dışı gezisini 1 Eylül'de KKTC'ye yaptı. Erdoğan, yine teamüller çerçevesinde ikinci gezisini ise 3 Eylül'de Azerbaycan'a düzenledi. Erdoğan, Bakü'den 4 - 5 Eylül tarihlerindeki NATO Zirvesi nedeniyle İngiltere'ye hareket etti.

Galler'deki NATO Zirvesi, son dönemdeki gelişmeler nedeniyle daha önce belirlenen gündemi dışında da özel önem kazandı.

Erdoğan da, bu gelişmeler nedeniyle zirve öncesinde Salı günü Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Çankaya Köşkü'nde ayrı ayrı görüştü. Fidan; ABD, İngiltere ve Almanya istihbaratlarının ayrı ayrı Türkiye'yi dinlemeleri konusunda Erdoğan'a NATO Zirvesi öncesinde kapsamlı bilgi verdi. Fidan, terör örgütü IŞİD'in Irak ve Suriye'deki faaliyetleriyle ilgili olarak da Erdoğan'a bir dosya sundu.

Erdoğan, Cuma günü saat 15.15 sıralarında Obama ile görüşecek. İki lider yaklaşık 15 aydır yüz yüze görüşmemişti. Bu görüşmede, Erdoğan, ABD istihbaratının Türkiye'yi dinlemesiyle ilgili tepkisini Obama'nın yüzüne karşı söyleyecek. IŞİD'in bölgesel etkinliği ise bu görüşmenin önemli gündem maddelerinden biri olacak. Irak ve Suriye'deki durum nedeniyle Erdoğan ile Obama'nın görüşmesi, küresel ölçekte ilgi çekecek bir boyut kazandı. Erdoğan, zirve çerçevesinde İngiltere Başbakanı David Cameron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de görüşecek. Erdoğan'ın, zirve çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Prens Charles ile de görüşmesi planlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber