SSK'daki yapılandırma acizliğinin sorumlusu yok

Haber Giriş : 25 Haziran 2006 18:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'nın yapılandırma acizliği

25 Haziran 2006 Pazar

Bilindiği gibi, 5458 sayılı ? Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Kanunu? ile, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılması için bir fırsat doğdu. 1 Nisan 2006 tarihinde başlayan uygulamanın son günlerine gelindi. Ancak, son beş gün için SSK Yönetim Kurulu yeni bir karar alarak 100 bin YTL ve üzerinde borçlu olan işverenlerin taksit sayısında yüzde 50 artış sağlanmasına karar verdi.

Bağ-Kur başarılı, SSK şaşkın!

Yaklaşık üç aylık uygulama sonucunda görülen o ki, Bağ-Kur prim yapılandırılmasında iyi bir başarı sağladı. Sadece İstanbul ilinde Bağ-Kur yaklaşık 4 katrilyon TL borcu yapılandırdı.

SSK verilerine baktığımızda ise, Türkiye genelinde 1,5 - 2 katrilyonluk prim borcu yapılandırılabilmiştir. Yapılandırma oranı SSK'da son haftaya girilirken yüzde 50'de kalmıştır.

SSK yöneticileri başarısızlığı gördükleri için son beş gün için taksit sayısında değişiklik yapmak zorunda kaldılar. Ancak, bu değişiklik de yanlışlarla dolu. Başarısızlığın giderilmesi için çözüm değil.

SSK neden başarısız oldu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu SSK'nın yapılandırma hedefini yüzde 80 olarak açıklamıştı. Ancak, SSK yönetimi çıkardığı uygulama genelgesi ile daha ilk günden Bakanın bu hedefine darbe vurdu.

Bilindiği gibi, kanunda borçlu işverenlerin 60 aya kadar borçlarını taksitlendirebilecekleri belirtilmiştir. Ancak, 1 trilyon borcu olan işverenin borcu 15 ay taksit yapılırken, 50 milyar borcu olan işverene 52 ay taksit yapıldı.

Borç miktarı çok olan işverenin borcunun taksit sayısının artırılması gerekirken tam tersi uygulandı. İşte başarısızlığın ana sebebi bu olmuştur. Yapılan hata fark edilmiş olacak ki, son hafta 100 bin YTL ve üzerinde borcu olan işverenlere taksit sayısını yüzde 50 artırma imkanı tanındı.

Buna göre, trilyon üzerinde borcu olan ve 20 taksit yapılan işverenin taksit sayısı 30'a çıkarıldı. Bu karar SSK'nın yapılandırmasına hiçbir katkıda bulunmayacak. SSK yönetimi bu kararı çıkarırken bile hata yapıyor. En azından borcu çok olan işverenlere istemeleri halinde 60 ay taksit imkanı tanınmalıydı.

Başarısızlığın sorumlusu kim?

Yapılandırma hedefinde başarısız olan SSK yönetimi bunun hesabını verebilecek mi? Neden bu soruyu soruyoruz? Zira, SSK prim yapılandırmasından bütün işverenler rahatsız. Kurumun uygulama hatası sebebiyle borçlarını taksitlendirmek isteyen işverenler hayal kırıklığına uğradı.

Bir örnek vermek gerekirse; yaklaşık 2 trilyon prim borcu olan bir işverene 18 taksit yapılmış. Bu işverenin aylık 100 bin YTL taksit , 150 bin YTL'de cari ay primi ödemesi gerekiyor. Eğer, taksit sayısı 60 ay olsaydı, taksit tutarı 30 bin YTL olacaktı. İşveren, bu şartlar altında taksitlerini ödemesinin mümkün olmadığını söylemektedir.

Bağ-Kur borç miktarı arttıkça taksit sayısını da artırmıştır. Halbuki, SSK bunun tersini yaptı. Borç miktarı yüksek olan işverenlerin taksit sayısı düşük tutuldu. Hal böyle olunca, Bağ-Kur başarılı, SSK başarısız oldu.

İşverenler için bir umut olan yeniden yapılandırmanın umutsuzluğa dönüştürülmesindeki katkılarından dolayı SSK bürokratlarını kutluyorum. Bu başarıları kendilerine hayırlı olsun!

Şerif Ercan/ Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber