'Cezamı öderim kızımı okula göndermem'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde düzenlenen "Haydi Kızlar Okula" Kampanyası çerçevesinde Van merkeze bağlı Güveçli köyünde okula gidemeyen veya gönderilmeyen kız çocuklarının tespiti sırasında bir kız çocuğu öğretmenlerin yolunu keserek babası istemediği için okula gidemediğini ancak okumak istediğini söyledi.

Kampanya Van İl Temsilcisi Bahri Yıldızbaş ve 8 öğretmen, kampanyanın yeni döneminde Van merkeze 40 kilometre uzaklıktaki Güveçli köyünde okula gitmeyen veya ailelerince okula gönderilmeyen kız çocuklarını tespit etti.

Öğretmenlerin evleri tek tek gezmesi sırasında 11 yaşındaki Melek Övünç, öğretmenlerin yolunu kesti.

Babasının izin vermemesi nedeniyle okula hiç gitmediğini dile getiren Övünç, "annem okula gitmemi istiyor, ancak babam izin vermiyor. Okuyup öğretmen olmak istiyorum. İnsanlara faydalı olmak istiyorum. 6 kardeşiz. Küçük kız kardeşim okula gidiyor ama beni okula göndermiyorlar. Lütfen beni okula kaydedin" dedi.

Bunun üzerine öğretmenler Şükran Çelik ve Sema Güler, Melek Övünç'ün evine gitti. Babası evde bulunmayan Melek'in annesiyle görüşen öğretmenler, Melek'i okula kaydetti.

-KÖYLÜLER OKULA GÖNDERMEME KONUSUNDA ANLAŞMIŞ

Öğretmenler daha sonra ilköğretim 3. sınıftan sonra kızını okuldan alan 8 çocuk babası Hamit Belin'in evine giderek ikna etmeye çalıştılar.

Köyde ortaöğretim kurumu olmadığı için kızını okuldan aldığını ve asla okula göndermeyeceğini belirten Belin, "kızımın taşımalı eğitim kapsamında başka köylerdeki okullarda okumasını istemiyorum. Kızımın okumasını ve meslek sahibi olmasını istemiyorum. Zaten göndersek de bir şey olmaz. Ceza da gelse cezamı öderim, ama kızımı göndermem.

Köyde yaklaşık 100 kız okula gitmiyor " diye konuştu.

Ancak öğretmenlerin çabası sonucu Belin, köylü vatandaşların aralarında anlaştığını ve kız çocuklarını okula göndermeme kararı aldığını söyledi.

Belin, köydeki diğer kızların okula gitmesi halinde kızını tekrar okula göndereceğini, kızların gitmemesi halinde asla kızını okula kayıt ettirmeyeceğini ifade etti.

"EN ÖNEMLİ SORUN GÖÇ"

Kampanya İl Temsilcisi Bahri Yıldızbaş, 2004'te başlayan kampanya kapsamında 23 bin 500 çocuğu okula kazandırdıklarını söyledi. Bu yıl yaptıkları tespitler sonucu okul çağındaki 20 bin çocuğun okula gitmediğini belirlediklerini anlatan Yıldızbaş, bu yıl 10 bin çocuğun okula kazandırılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Güveçli Köyü'nde 30 kız toplam 130 çocuğun okula gittiğini anlatan Yıldızbaş, bu köyde 105'i kız 120 çocuğun okula gönderilmediğini belirtti. Öğretmenlerin çalışmaları sonucu 58 çocuğun kaydının yapıldığını ifade eden Yıldızbaş, şöyle konuştu:

"Köyde kız çocuklarının okula gönderilmemesindeki en önemli neden babaların kızlarını taşımalı olarak başka köylere göndermek istememesidir. Bu nedenle ilkokul 3 veya 4'ten sonra kızlar okuldan alınıyor. Ancak köylüler kızlarını okula gönderirse, öğrenci sayısı artarsa köyde ortaokul yapılabilir. Van genelindeki sorunumuz ise göçle kentin nüfusunun artması nedeniyle okula gidecek çocuk sayısının artmasıdır" şeklinde konuştu.

Yıldızbaş, kampanyada gönüllü olarak çalışan 245 öğretmen olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber