Makine emniyetine düzenleme

Makinelerin; insan, evcil hayvan, mal ve çevrenin sağlık ve güvenliğini tehlikeye atabileceği tespit edilirse, piyasadan toplanması, arzının veya hizmete konulmasının engellenmesi veya serbest dolaşımının kısıtlanması için gerekli bütün tedbirler alınacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2014 10:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Makine emniyetine düzenleme

Makinelerin; insan, evcil hayvan, mal ve çevrenin sağlık ve güvenliğini tehlikeye atabileceği tespit edilirse, piyasadan toplanması, arzının veya hizmete konulmasının engellenmesi veya serbest dolaşımının kısıtlanması için gerekli bütün tedbirler alınacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Makine Emniyeti Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, tarım, orman traktörleri, bunların römorkları, birbiriyle değiştirilebilir çekilen makinelerı ile sistemleri, aksamları, ayrı teknik üniteleriyle ilgili tip onayı yönetmeliği kapsamındaki riskler açısından, üzerlerine monte edilen makineler hariç, tarım ve orman traktörlerini kapsayan yönetmeliğin çerçevesi üzerlerine monte edilen makineler hariç tarım ve orman traktörleri olarak değiştirildi.

AB'nin 2009/127/EC sayılı direktifinin yanı sıra 596/2009 ve 167/2013 sayılı regülasyonları ile değiştirilen 2006/42/EC sayılı direktifine paralel olarak düzenlenen yönetmelik, AB'nin 2006/42/EC sayılı direktifine paralel olarak hazırlandı.

Yönetmelik kapsamına giren makinelerin piyasa gözetimi ve denetimi, Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelikle 2 Ekim 2012 tarihli ve 28429 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği hükümlerine göre bakanlık tarafından yapılacak.

Bakanlık, makinelerin sadece bu yönetmeliğin ilgili hükümlerinin gereklerini karşıladıkları, doğru şekilde kurulup bakımlarının yapıldığında ve amaçlandığı şekilde veya makul bir şekilde öngörülebilir koşullar altında kullanıldığı zaman, kişilerin ve durumuna göre evcil hayvanların ve malların, ayrıca uygulanabilen yerlerde çevrenin, sağlık ve güvenliğini tehlikeye atmadıkları sürece piyasaya arz edilebilmelerini veya hizmete sunulmalarını sağlayacak bütün uygun önlemleri alacak. Ayrıca bakanlık, yönetmelik kapsamındaki makinelerin, "CE" uygunluk işareti taşıdıkları, AT uygunluk beyanına sahip oldukları ve amacına uygun olarak kullanıldıklarında insanların, yerine göre evcil hayvanların veya malların, yerine göre çevrenin, sağlık ve güvenliğini tehlikeye atabileceğini tespit ederse, makinenin piyasadan toplanması, piyasaya arzının veya hizmete konulmasının engellenmesi veya serbest dolaşımının kısıtlanması için gerekli olan bütün tedbirleri alacak.

Bakanlık, uygunluk değerlendirme işlemlerinde faaliyet gösterecek onaylanmış kuruluşların tespitini, tayinini, bildirimini ve statülerinin kaldırılmasını Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ve Onaylanmış Kuruluşlar Yönetmeliğinde belirtilen hükümler çerçevesinde gerçekleştirecek. "CE" uygunluk işaretinin iliştirilmesinde ve kullanılmasında Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan "CE" İşareti Yönetmeliğinin ilgili maddesinin hükümleri uygulanacak.

İlgili bütün temel gerekliliklerin karşılamasını güvence altına almak için makineler tasarlanırken, ilgili genel ilkelere uygun olarak yerine getirilen risk değerlendirmesinin sonuçlarına bağlı olarak, genel kısmın kurallarıyla diğer kısımların bir veya daha fazlasının kuralları dikkate alınacak.

Yönetmeliğin 1. maddesi 1 Ocak 2017'de, diğer maddeleri ise 1 Ocak 2015'de yürürlüğe girecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber