Enflasyon altı ayın en düşüğüne geriledi

Enflasyon, yıllık bazda yüzde 8,9 ile son altı ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2014 12:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Enflasyon altı ayın en düşüğüne geriledi

Tüketici enflasyonu eylül ayında beklentilerin altında yüzde 0,14 gelerek, yıllık bazda ağustostaki yüzde 9,5'ten yüzde 8,9 ile altı ayın en düşüğüne geriledi.

Halk Yatırım Araştırma Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, konuya ilişkin değerlendirmesinde, eylül ayında, gıda enflasyonundaki yavaşlama ama daha çok da gıda dışı enflasyondaki iyileşmenin yıllık enflasyona düşüşte katkıda bulunduğunu belirterek, azalmaya devam eden kur etkisi ve düşen enerji fiyatlarının, enflasyondaki yukarı risklerin dengelenmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Tüm çekirdek enflasyon göstergelerinde yavaşlama izlendiğini ifade eden Tokalı,. özel kapsamlı TÜFE göstergesi "I" endeksinin, nisan ayından beri yüzde 9,6 - 9,7 bandından inemediğini ve eylül ayında, bekledikleri gibi yüzde 9,25 seviyesine belirgin bir düşüş göstermesini olumlu bulduklarını kaydetti.

Ekim ayında, elektrik ve doğalgaz zamlarının etkisini düşündüklerinde, yıllık enflasyonun tekrar yüzde 9 veya üzerine yükselmesinin mümkün olduğunu aktaran Tokalı, şunları belirtti:

"Enflasyonun bu yılı yüzde 9,2 seviyesinde kapatmasını bekliyoruz. Baz etkisi avantajının gözleneceği gelecek yılın ilk yarısında, yıllık enflasyondaki düşüş daha kalıcı bir görünüm kazanabilecek. Enerji fiyatlarının mevcut görünümü bu anlamda ek bir yardımcı unsur olabilir. Ancak, bu olumlu etkilerin gözlenebilmesi için kur üzerindeki yukarı yönlü baskıların yumuşaması gerekiyor."

- "Gıda dışı enflasyon yıllık bazda yüzde 7,1 ile sekiz ayın en düşüğüne geriledi"

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer ise eylül ayında gıda fiyatlarındaki sınırlı iyileşmeyle tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 0,4'lük beklentilerin altında yüzde 0,14 gelerek, yıllık bazda ağustostaki yüzde 9,5'ten yüzde 8,9 ile altı ayın en düşüğüne gerilediğini söyledi.

Aylık bazda beklentilerinin sınırlı altında artan gıda fiyatlarının, yıllık bazda yüzde 14 ile halen yüksek seyrettiğini ifade eden Sözer, gıda dışı enflasyonun ise yıllık bazda yüzde 7,9'dan yüzde 7,1 ile sekiz ayın en düşüğüne gerilediği bilgisini verdi.

TL'nin kur sepetine karşı stabilizasyonu sayesinde çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 9,7'den yüzde 9,6'lık beklentilerin de altında tahminlerine paralel olarak yüzde 9,3'e gerilediğini kaydeden Sözer, şunları ifade etti:

"Son yapılan enerji zamları ve yüksek gıda fiyatları nedeniyle, 2014 sonunda enflasyonun yüzde 9,3'e yükseleceğini tahmin ediyoruz. Bununla birlikte gıda fiyatlarındaki düzeltmenin zamanına dair belirsizlikler nedeniyle risklerin aşağı yönlü olduğunu düşünüyoruz. Merkez Bankası da ay sonunda yayımlayacağı Enflasyon Raporu'nda benzer gerekçeler nedeniyle yüzde 7,6'lık enflasyon tahminini belirgin bir şekilde yukarı revize edecektir. Bu bağlamda enflasyon beklentilerindeki kötüleşmeyi engellemek için eylülde beklentilerden iyi gelen enflasyonun yanı sıra Merkez Bankası'nın da son günlerde olduğu gibi para politikasını likidite operasyonları ile bir süre daha sıkılaştırmasını bekliyoruz.

AA Finans Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, eylül ayında enflasyonun yüzde 0,48 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber