Kılıçdaroğlu: Sosyal Güvenlik Yasası IMF'yi ve Arınç'ı memnun etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2006 18:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal güvenlik alanındaki düzenlemelerin sosyal yaralara yol açacağını savunarak, ''Sosyal güvenlik alanındaki düzenlemeler sadece IMF ve emekli maaşı yükselen Bülent Arınç'ı memnun etti'' dedi.

Emekli-Sen, Emekliler Haftası etkinliği çerçevesinde Genel-İş Sendikası Genel Merkezinde ''Sosyal Güvenlik ve Sağlıkta Yeni Düzenlemeler ve Emeklilik'' konulu panel düzenledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında, toplumsal uzlaşma sağlanmadan yasalaştırılan sosyal güvenlik düzenlemelerinin, sosyal yaralar ve ıstıraplar yaratacağını savundu.

Olumsuz sonuçların 1 Ocak 2007'den itibaren ağır şekilde hissedileceğini belirten Kılıçdaroğlu, ilaç ve sarf malzemelerine daha fazla para ödeneceğini, hastalardan otelcilik hizmeti ve öğretim üyesi parası alınacağını, sevk zinciri dışında hastaneye gidenlerden ek ödeme isteneceğini, bütün emekli aylıklarına yapılacak zamların TÜFE'ye endeksleneceğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, çalışanların, 2008 yılından itibaren emekli ikramiyelerini sosyal güvenlik kurumları yerine çalıştıkları kuruluşlardan alacaklarını dile getirerek, bunun ödemelerde gecikmeye, hatta ikramiyelerin ödenmemesine yol açabileceğini söyledi.

Sağlık ve emeklilik alanında yapılan düzenlemelerle ilk kez sosyal güvenlik alanının daraltıldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, prim alınmayanların sistem dışında bırakılacağını kaydetti.

Yapılan düzenlemelerle toplumun geleceği hakkında korkunç bir kumar oynandığını öne süren Kılıçdaroğlu, ''Sosyal güvenlik alanındaki düzenlemeler sadece IMF ve emekli maaşı yükselen Bülent Arınç'ı memnun etti'' diye konuştu.

''İNSAN ÖMRÜNÜ SOSYAL POLİTİKA UZATIR''

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Haluk Başcıl, sağlık alanındaki düzenlemeleri değerlendirirken, insan ömrünü uzun tutan asıl şeyin tıp değil, sosyal politika alanındaki olanaklar olduğunu vurguladı.

Sağlık alanındaki düzenlemelere eleştiriler yönelten Dr. Başcıl, ''Ortaya çıkacak olumsuzluklar sağlık hizmetlerine en çok ihtiyaç duyanları vuracak. Bunlar da emekliler olacak'' dedi.

Dr. Başcıl, ''reformlarla'' devletin sosyal güvenlik harcamalarının 13 milyar YTL azaltılmasının planlandığına işaret ederek, bu paranın halkın cebinden çıkacağını savundu.

ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Somel, konuşmasında, sosyal güvenlik alanındaki finansman açığının işsizlik, kayıtdışı ekonomi ve çalışanların emeklilere oranın yetersiz kalmasından kaynaklandığını belirtti.

Doç. Dr. Somel, işverenden tahsil edilen prim tutarının çok düşük kaldığına dikkati çekerek, ''Yatırılması gereken primlerin yaklaşık yüzde 20'si yatırılmıyor. Böyle olunca sosyal güvenlikte finansman sorunu kaçınılmaz oluyor'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber