Türk polisine Alman 'BKA' sı!

Kobani eylemlerinin ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın iç güvenliğe Alman modelinin geleceğini açıklaması gözleri Alman polis teşkilatının çalışmasına çevirdi.

Haber Giriş : 15 Ekim 2014 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk polisine Alman 'BKA' sı!

Yetkiyi suiistimale de ceza gelecek

Turan YILMAZ/ Hürriyet

KOBANİ eylemlerinin ardından gündeme gelen yeni güvenlik paketinde, polise 'önleyici gözaltı yetkisi' verilmesi ile birlikte 'keyfiliği önleme cezası' da getiriliyor.

Edinilen bilgiye göre, çalışmada 12-24 saate kadar önleyici gözaltı uygulamasının yanı sıra, polise mukavemet ve kamu malına zarar verme cezalarının arttırılması, tutuklu yargılamanın kapsamının genişletilmesi de düşünülüyor.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş dün Meclis'te bir grup gazeteciyle sohbetinde, yeni düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi: "Yeni düzenlemeyle hem bir suçun işlenmesinin önceden önlenmesi sağlanırken, bir yandan da bu yetkinin keyfi kullanımının önüne geçilmesi gerekiyor. Onun için şöyle yeni bir düzenleme getireceğiz. Eğer bu yetki güvenlik güçlerince keyfi kullanılıp suiistimal edilirse, bunu yapanlara daha ağır ceza verilecek. Yani artık, ortada bir suç şüphesi yoksa kimse kimseye keyfi olarak 'Çekerim karakola' diyemeyecek. Ama ortada ciddi bir suç şüphesi de varsa, onu önlemek için de gereken yapılacak. ('Alman modeli'nin örnek olup olmayacağına ilişkin) Oradaki uygulamalar çok sert. Birçok ülkedeki uygulamalara bakılacak. Demokrasi ve güvenlik arasında mutlaka bir dengeyi kurmak mecburiyetindeyiz."


Türk polisine Alman 'BKA' sı!

İLKER AKGÜNGÖR/ Vatan

İç güvenliğe model olacak Almanya Federal Kriminal Dairesi (BKA) geniş yetkileriyle tanınıyor. BKA ülke güvenliğini tehdit eden hallerde izin almadan önleyici gözaltı, dinleme, arama yapabiliyor.

Kobani eylemlerinin ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın iç güvenliğe Alman modelinin geleceğini açıklaması gözleri Alman polis teşkilatının çalışmasına çevirdi. Almanya'daki polis teşkilatının genelinden farklı yetkileri bulunan, terörle mücadele eden en önemli birim sayılan Federal Kriminal Dairesi (BKA) bulunuyor. BKA aslında Almanya Anayasa'yı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) operasyonel gücü olarak biliniyor. Suçluların eyaletler ya da uluslararası alandaki eylemlerine yönelik görev yapıyor. BKA, suç istihbaratı almak, değerlendirmek, uluslararası polis iletişimini sağlamak ve kriminal inceleme yapmakla görevli. En önemli görevi suçun işlenmeden önce önlenmesi.

Türk cinayetleri

Almanya'da Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) tarafından 2000-2007 arasında öldürülen 8'i Türk 10 kişiyle ilgili cinayetlerin yaşattığı şokun ardından BKA'nın çalışmasına yönelik değişiklikler yapıldı. Sınırlı yetkisi bulunan BKA'ya geniş yetki veren yasa 2008'de Federal Meclis'e geldi. İki yıl süren tartışmalar sonunda kabul edilen yasa 2010'da devreye girdi. BKA özellikle ırkçılar, radikal dinci gruplar, terör eylemcileri ve uyuşturucuyla mücadele kapsamında devreye girerek önleyici soruşturmalar yapıyor.

Ülkeyi tehdit eden suçlarla ilgili soruşturma sürecinde hakimin iznini alarak kişisel bilgisayarları inceliyor. Acil durumlarda BKA Başkanı mahkemenin iznini almadan soruşturmaya müdahale etme yetkisine sahip. Ayrıca devlet güvenliğinin söz konusu olduğu durumlarda 'terör zanlılarını' gizli olarak dinleyip, evleri ya da hücrelerini izleyebiliyorlar. Aynı durumda kişisel bilgisayarlara kullanıcının bilgisi dışında girerek verileri de kopyalayabiliyorlar.

Önleyici gözaltı

BKA ajanları kamu ve devletin güvenliğini tehlikeye atan durumlarda terör zanlısı olarak tespit edilen kişilerin evlerinde ev sahibinin izni alınmadan arama yapma hakkına sahip. Bu kişilerin telefonlarını dinleyebildiği gibi, elde edilen verilerle önleyici gözaltı da yapabiliyorlar. BKA, Alman vatandaşlarının güvenliğine yönelik karşılaştığı bir tehditte suç işlediği yönünde kuvvetli delil bulunan kişinin özgürlüğünü gözaltına alma işlemlerinden önce hakim kararı olmadan geçici olarak kısıtlayabiliyor. Soruşturma sırasında zanlı olarak görülen kişinin akrabaları ve yakınlarının evini gözetleme yetkisine sahipler.

1 milyon fişleme

BKA karanlık işlere karışmakla suçlanıyor. 8'i Türk 10 göçmenin öldürülmesinde BKA'nın 'örgüte bağlı ırkçı Nazileri kullandığı' iddia edilmişti. Hücre evlerinde örgüt üyelerinin listeleri ele geçirilmiş ama BKA'nın listeleri savcılığa vermeyerek uzun süre gizlediği ortaya çıkmıştı. Birçok sivil toplum örgütü BKA'nın bireysel özgürlüğe zarar verdiğini belirtiyor. Alman muhalifleri hukuk devleti ilkesinin çiğnendiğine dair gösteriler yaptı. BKA'nın veri deposunda suça karıştığı öne sürülen 1 milyon kişinin kaydı bulunuyor.

MASAK'la iş birliği

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) 2013 Mayıs'ından beri BKA ile kara para, şüpheli işlemler ve terörün finansmanı konularında iş birliği yapıyor. MASAK ve BKA, iki ülkedeki şüpheli mali işlem bilgilerini paylaşırken, kara para aklama ve terörü finansmanına yönelik gizli tutulacak bilgileri soruşturmalarda kullanıyor.

Başbakanı koruyor

Deneyimli ve başarılı polislerden seçilen BKA personelinin yarısından fazlasını saha elemanı olarak bilinen operasyonel ajanlar oluşturuyor. Seçilmiş ve özel eğitimli polislerden oluşan BKA yakın koruma grubu Alman Başbakanı, bakanlar, devletin yabancı misafirlerini de koruyor. BKA ayrıca federasyon ve eyalet polisleri arasında iş birliği, organize suçlarla mücadele, terör bağlantılı mali suçlara karşı görev yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber