Meclis, 9'ncu Uyum paketindeki 10 yasa çıkarılamadan, tatile girdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanı ve Abdullah Gül'ün, 12 Nisan'da, "Meclis tatile girmeden çıkarılacak'' diyerek açıkladığı 9'ncu Uyum paketinde yer alan 10 yasa çıkarılamadan TBMM tatile girdi. geçirilen yasalardan olan Kamu Denetçiliği Kurumu Yasası ise Çankaya'dan veto yiyerek Meclis'e geri döndü. 3 aylık dönemde sadece TBMM İnsan haklarını İnceleme ve Dilekçe Komisyonları çalışmalarını sürdürebilecek.

Meclis'te her yıl olduğu gibi bu yasama yılında da son dönemece girildiğinde, milletvekillerinin "insan haklarına aykırı'' yakınmalarına yol açan bir çalışma temposu yaşandı. özellikle son iki haftada Genel Kurul gündeminde üst sıralara çekilen tasarı ve teklilerin listesi sürekli değişti ve sonuçta AB ile ilişkilerde özel önem taşıyan 9'ncu Uyum Paketinde yer alıp da acilen çıkarılması gereken 10 tasarı ve teklif yasalaştırılamadı.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, 12 Nisan'da basın tohlantısı düzenleyerek 9'ncu Uyum paketinin 4 ayaklı olduğunu açıklamış ve Meclis tatile girmeden listede yer alan ve bir kısmı tasarısı yeni hazırlanarak Meclis'e sevkedilecek 12 yasa değişikliği ve 4 uluslararası anlaşmanın yasalaştırılacağını bildirmişti.

PAKETTEN ÇIKANLAR

Pakette yer alan Terörle Mücadele Yasası değişikliği, o tarihte henüz tasarı halinde bile değilken, bu süreçte tartışmalı da olsa Meclis'e sevkedilerek sonuçta yasalaştırılabildi. Kamu Denetçiliği Kurumu yasası da Meclis'ten geçmesine karşın, dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından esaslı biçimde veto edildiği için akibeti 1 Ekim sonrasına kalmış durumda. Pakette yer alan ve yasalaştırılan çalışmalar içinde sivillerin belli koşullarda askeri mahkemelerde yargılanmasının önüne geçilmesine ilişkin yasa ile BM Yolsuzluklarla Mücadele Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Yasa'nın yanı sıra İnsan Hakları ve Ana Hürriyetlerini Korumaya Dair Sözleşmenin Oluşturduğu denetim Mekanizmasının Değiştirilmesine ilişkin 14 Nolu Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Yasa da bulunuyor.

PAKETTE YOK, AMA TCK 301 DE DURUYOR

Her ne kadar pakette yer almasa ve Abdullah Gül'ün de "ille de değiştirilecek'' demediği bir konuda da bu dönemde herhangi bir gelişme yaşanmadı. Avrupa'da yakınma konusu olan TCK'nın "Türklüğe hakeret''i düzenleyen 301'nci maddesinde de değişiklik çabası içine girilmedi.

PAKETTE BEKLEYENLER

Pakette yer aldığı duyurulan ancak bir yıldır Genel Kurul gündeminde sıranın kendisine gelmesini bekleyen iki önemli uluslar arası düzenleme de yasalaştırılamamış durumda. Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Yasa Tasarısı ile Avrupa Sosyal Şartında Değişiklik Getiren Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Yasa Tasarısı 13 Temmuz 2005 tarihinden bu yana Genel Kurul gündeminde bekliyor. Yine yasalaştırılmayan çalışmalar arasında; Sayıştay yasa değişikliği teklifi, özel öğretim kurumları yasasında değişiklik öngören tasarı, Vakıflar Yasa Tasarısı, İskan Yasa Tasarısı, İdari Usul yasa tasarısı, idari yargı usulü yasa tasarısı, siyasetin finansmanına dair yasa tasarısı, siyasi etik komisyonu kurulmasına dair yasa tasarısı da bulunuyor.

İDARİ TEDBİRLER DE ORTADA YOK

Bu arada yine Dışişleri Bakanı Gül'ün, 9'ncu Uyum Paketinin, "3. ayağı'' olarak açıkladığı bir kısım idari terbirlerde de gelişme yaşanmadı 12 Nisan'dan bu yana. 3. Ayak'ta; Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın yeniden yapılandırılarak, şeffaflığın artırılması ve yolsuzlukla mücadele eden kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması gerekiyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber