İktidar ve muhalefet verimli bir yasama dönemi olduğu konusunda hemfikir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2006 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis, 22. Dönem 4. yasama yılını, zaman zaman 15-16 saati bulan yoğun bir çalışma temposuyla geride bıraktı. İktidar ve muhalefet, çoğu kez farklı düşünse de verimli bir yasama yılı geçirildiği konusunda birleşiyor.

TBMM'nin 22. Dönem 4. Yasama Yılının tamamlanmasının ardından AA muhabirlerinin görüştüğü parti grup başkanvekilleri, son yasama yılını değerlendirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Meclisin, 4. yasama yılını yoğun bir çalışma temposuyla geçirdiğini belirterek, "Yaşanan durum, siyasi tarihimizde eşine az rastlanır bir durumdur. AK Parti dönemi, siyasi, ekonomik istikrarın adı haline geldi. 2002 seçiminde ülkenin ihtiyaç duyduğu şey buydu. Biz de bu beklentileri karşıladık" dedi.

Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini tamamladığını, hukuk mevzuatında önemli değişiklikler yapıldığını, temel yasaların yenilendiğini anlatan Ergin, bu yasaların, geçmişteki gibi "çeviri, adaptasyon" değil, milli anlayışla yapıldığını vurguladı.

Ergin, Türkiye'nin bu dönemde arzu ettiği gelişmeleri sağladığını, bunun kolay olmadığını belirterek, iç ve dış siyasetteki gelişmelerin ve yaşanan sıkıntıların sabırla ve basiretle aşıldığını kaydetti.

Ülkenin bu istikrarlı gidişini engelleme çabalarının da olduğunu ifade eden Ergin, şöyle konuştu:

"Türkiye, olgun ve ülke çıkarlarını önceleyen bir muhalefet kültürünü tam oturtamadı. İktidar partisine muhalefet etmek adına, Türkiye ve Türk milletine muhalefet edilen dönemler ve olaylar yaşandı. İnşallah, zaman içinde ülke menfaatlerinin öncelendiği yapıcı ve olgun bir muhalefet anlayışına da ulaşacağız. Muhalefet yapmak ile sabote etmek arasındaki farkı artık milletimiz çok net görüyor.

Her türlü eleştiriye, yapıcı muhalefete saygı duyuyoruz. Ama hakaret, mesnetsiz iddia ve ithamla yıkıcı tavırları, Türk demokrasisi aşabilmelidir. Türkiye'nin özlediği bir şey daha var; o da hakkı teslim etme erdemidir. Eleştirilerin yanı sıra 'Elinize sağlık, millet ve ülke menfaatine adımlar attınız' diyebilmek muhalefeti küçültmez, aksine büyütür. Bu güzel hasletleri, 5. yasama yılında görmeyi arzu ediyoruz." Meclisin son haftasındaki CHP'nin tavrını "örnek" olarak değerlendiren Ergin, "Hem muhalefetlerini yaptı hem de çok düzeyli ve yapıcı duruş sergiledi, özlenen tablonun oluşmasına katkı verdi" dedi.

Ergin, 4. yasama yılında, yine ağırlıklı olarak AB eksenli yasaların önemli yer aldığını kaydetti.

"MİLLETVEKİLLERİ TATİLE GİTMİYOR"

Milletvekillerinin çok yoğun bir tempoyla çalıştığını, zaman zaman 15-16 saatleri bulan insanüstü bir çalışma sergilendiğine dikkati

çeken Ergin, "Arkadaşlarımız çok yoruldu. Milletvekilleri tatile gitmiyor. Belki 1 hafta 10 günü kendisine ayıracak ama sonrasında seçim bölgelerinde seçmenleriyle buluşacak, sorunları yerinde tespit edecek, öneri ve beklentileri buraya getirecek" dedi.

Meclisin olağanüstü toplanıp toplanmayacağı konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu kaydeden Ergin, bunu temenni etmediklerini ifade etti. Ergin, erken seçim konusunda ise "Kesinlikle öyle bir şey yok" değerlendirmesinde bulundu.

Bugüne kadar Türkiye'nin 5 yılda bir seçim yapamadığının söylendiğini, ancak AK Parti'nin "ilk"leri yaptığını dile getiren Ergin, TBMM'nin 1 Ekimde 5. yasama yılında başlayacağını vurguladı.

2.5-3 yıla seçim düşen bir grafikte Türkiye'nin 5 yılda bir seçim

yapmasının önemli olduğunu kaydeden Ergin, bunun, siyasi olgunluğu oturtacak bir başarı olduğunu kaydetti. Türkiye'nin, ekonomik ve siyaset açısından eli güçlü bir konumda ve bölgesinde hesaba katılan bir aktör olduğunu vurgulayan Ergin, "Türkiye'nin bu ağırlığını artırarak devam etmesi, öngörülebilir bir siyasi çizgiyi yakalamasına bağlıdır. Seçimlerin 5 yılda bir olması, iktisadi ve siyasi aktörlerin hesabını buna göre yapması için de önemlidir. İçeride zaman zaman Türkiye'nin istikrarını tam algılamamış olanlar, 'seçim' diye tutturuyor olabilir. Türkiye, eski kısır çekişmelerin olduğu, 2-3 yılda bir seçim yapılan bir ülke olmaktan öteye geçmiştir" diye konuştu.

"ÖNERGELERİMİZ DİKKATE ALINMADI"

Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Ömer Abuşoğlu da "son yasama yılının performansının oldukça verimli geçtiğini" söyledi.

Genel Kurul gündeminde bekleyen birçok tasarı ve teklifin son yasama yılında yasalaşma imkanı bulduğunu belirten Abuşoğlu, ancak sadece iktidar partisinin istediği tasarı ve tekliflerin yasalaşma imkanı bulduğunu kaydetti.

"Muhalefetin sesine kulak verilmedi, muhalefet görmezlikten gelindi" diyen Abuşoğlu, muhalefet partilerinin milletvekilleri tarafından verilen tekliflerin de gündeme alınmadığını söyledi.

Abuşoğlu, "İktidarın ve muhalefetin müştereken birtakım işleri başarması gerekirdi. Muhalefet olarak, kangren olmuş sorunların çözümüne yönelik verdiğimiz meclis araştırması açılmasına yönelik önergelerimiz bile dikkate alınmadı" diye konuştu.

Son 3 haftada, "gündem belirleme noktasında, iktidar partisinin Meclisi adeta bir oyuncak haline getirdiğini" ifade eden Abuşoğlu, şöyle devam etti:

"İktidar partisi, Genel Kurula bir gün getirdiği gündemden, ertesi gün vazgeçti. Son haftalarda gruplarında aldıkları kararların arasına da ek gündemler getirildi. 'Çoğunlukla istediğimiz gündemi değiştiririz' zihniyetiyle hareket eden iktidar, adeta dakikalık bir gündem oluşturma çabası içine girdi. Gelecek dönem, bu tür gündem çalışması içinde girilmeden, 1 haftalık veya 15 günlük gündem belirlenmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber