Liseye bitirme sınavı geliyor

Haber Giriş : 04 Temmuz 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milliyet

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından ortaöğretim ve yükseköğretimin yeniden yapılandırılması amacıyla hazırlanan "Strateji Raporu", üniversite giriş sisteminde köklü değişiklikler öngörüyor.

Öğrencileri erken yaşta yönlendirmek için Lise 2'inci sınıf sonunda "alan belirleme ve yönlendirme sınavı" konulması planlanan rapora göre, dördüncü sınıfda da "bitirme sınavı" yapılacak.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dün YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, YÖK üyeleri, devlet ve vakıf üniversitesi rektörleri ile ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'la Çankaya Köşkü'nde biraraya geldi.

Hazırladıkları "Strateji Raporu"nu Sezer'e sunan Teziç, görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Yasa taslağı olmadığını söylediği raporu ilgili çevrelere göndereceklerini belirten Teziç, üniversitelerin görüşlerini 2.5 ay içinde YÖK'e ileteceklerini anlattı. Teziç, "Rapor son halini aldıktan sonra hükümete sunacağız. Hükümet siyasi tercihini kullanırken bunları değerlendirir" dedi.

Raporda önerilen yeni yükseköğretime giriş şekli şöyle:

- Lise 10. sınıf sonunda alan belirleme ve yönlendirme sınavı yapılacak. Fransa gibi bazı ülkelerin uyguladığı lise sonda yapılacak bitirme sınavı, ortaöğretimi bitirenlerin üniversiteye başvurması için ön koşul olacak. Açıköğretim fakültesi için öğrencilerin lise bitirme sınavına girmeleri yeterli olacak. Sistemle okuldaki eğitim öne çıkacak, ortaöğretimde nitelik artacak. Sistemde özel yetenek hariç bitirme sınavı merkezi olarak iki ayrı türde yapılacak.

2007'de uygulanabilir

Ortaöğretim bitirme sınavını başarıyla geçen adaylar, üniversitedeki programların içeriğine dayalı yapılacak iki ayrı sınava girebilecek.

- Ders Düzeyi Seçme Sınavı: Lise dördüncü sınıfta 4 aşamada yapılacak. Birbirinden bağımsız aşamalarda Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Türkçe-Yabancı Dil sınavları düzenlenecek. Mühendislik, tıp, hukuk gibi lisans programlarına yerleşmede, genel sınav başarısı ya da puan türü başarısı yerine, ilgili programın özelliğine göre belirlenecek derslerdeki başarı puanı esas alınacak.

- Temel Düzey Belirleme Sınavı: Lise dördüncü sınıfta tüm lise türlerinin ortak müfredata dayalı olacak. 2006'dan önce uygulanan ÖSS'ye benzeyecek.

- Özel Yetenek Sınavı: Üniversitelerin ilgili bölümleri yapacak.

Bu sistemin uygulanması için YÖK genel kurulunun karar alması yeterli olacak. Buna göre, yeni sistem için YÖK bu yıl karar verirse 2007 yılında uygulama yürürlüğe girecek.

Hükümet üyesi azaltıldı

Rapora göre, YÖK Genel Kurulu, bugünkü gibi 21 üyeden oluşacak. 11 üye Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK), 5 üye Bakanlar Kurulu, 5 üye de Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Mevcut düzenlemede Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı 7 üye belirliyor.

ÖSYM, YÖK'le birleşsin

Raporda, "ÖSYM'nin YÖK bünyesine alınması isabetli olacaktır. ÜAK, yalnızca rektörlerden oluşabilir" denilirken, 4 yıl üst üste iki dönem görev yapabilen rektörlerin görev süresinin 5 yıllığına tek dönemle sınırlanması önerildi. Raporda, "Dekan atamasında YÖK'ün devreden çıkması uygun olur. Araştırma görevlisi olacak ve doktora yapacak öğrenciler ÖSYM'nin düzenlediği (TUS benzeri) bir merkezi sınav geliştirilmelidir" ifadesine yer verildi.

Raporda, sık aralıklara çıkarılan öğrenci aflarının akademik yaşama kabul edilemez siyasal müdahale biçimi olduğuna da dikkat çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber