İncelenen 182 madenden 41'i kapatıldı

Soma'nın ardından Ermenek'te yaşanan maden faciası kömür ocaklarını yeniden gündeme taşıdı. Hükümet, maden facialarının önüne geçmek için reform hazırlığına girişirken, Çalışma Bakanlığı'nın yaptığı teftiş diğer madenlerin de iyi not almadığını gösterdi. Teftiş raporuna göre, incelenen 182 madenden 41'i kapatıldı, 125'ine 475 bin lira ceza kesildi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Kasım 2014 08:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İncelenen 182 madenden 41'i kapatıldı

AYFER MALLI

Ermenek'teki maden kazası, kömür ocaklarıyla ilgili sorunları bir kez daha gündeme taşıdı. Hükümet, benzer olayların tekrarlanmaması için reform hazırlığına girişirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yürütülen teftişler, diğer maden ocaklarının da Ermenek'ten farksız olduğunu ortaya koydu. Yapılan denetimlerde, noksansız maden sayısı bir elin parmaklarını geçmedi. Ermenek'teki işverenin doğal afet tezini çürüten tespitler, Trakya'dan Ege'ye, Karadeniz'den İç Anadolu Bölgesi'ne kadar madenlerdeki hayati riskleri ve dönüşüm gerekliliğini ortaya koydu. Ermenek'teki madenleri de kapsayan teftişler sonrası ocaklardan kiminin kapısına kilit vuruldu, kimine para cezasıyla uyarı yapıldı.

KAPSAMLI TEFTİŞ YAPILDI

2013 yılında hazırlanan kapsamlı teftiş raporu, 25 ildeki, 182 yer altı kömür işletmesini kapsıyor. İlk teftişte 164, ikinci teftişte 155 işyerine gidilirken, toplam 182 farklı işyerinde inceleme yapıldı. Rapora göre, birinci teftişte bin 547 mevzuata aykırılık tespit edildi. 103 aykırılığın kapatma gerektirdiği belirlenerek, 41 işyeri kapatıldı. 164 işyerinden sadece 6'sının noksansız olduğu kayıtlara yansıdı. 125 işyerine ise idari para cezası kesildi. Ceza miktarı 474 bin 347 TL oldu. İkinci teftişte ise 843 aykırılık belirlendi. 5 işyeri daha kapatılırken, 6'sına kapatmanın devamı yönünde karar alındı. İşyerlerine 327 bin 300 TL ceza verildi. İkinci teftişte 155 işyerinden 8'i noksansız bulundu.

ERKEN UYARI YOK

Raporda madenlerde en çok rastlanan sıkıntılara da yer verildi. Bunlar arasında madenlerin güvenli ve ayrı yoldan yer üstüne bağlanmaması, grizulu ocaklarda mekanik havalandırma yapılmaması ve havalandırmanın yetersizliği öne çıktı.

Dönüşüm şart!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığ'nın raporunda, bölge yapılan teftişlere yer verildi. Sonuçlar, dönüşümün gerekliliğini ortaya koydu. Rapora yansıyan sonuçlar ise şöyle:

ERMENEK: 9 işyerine gidildi. İlk aşamada 41 aykırılık belirlendi. Giderilemeyen 39 noksan hususun 6'sının 'kapatma' gerektirdiği rapora yansıdı. İkinci aşamada ise 24 mevzuata aykırılık görülürken, kapatılan 2 işyerinin yeniden açıldığı belirtildi. Tek ruhsat sahasında birden fazla işletme bulunduğu, geleneksel usullerle çalışıldığı tespit edildi.

AYDIN: Nazilli, Söke, Şahinali bölgesinde 7 işyerine gidildi. İlk teftişte 94 aykırılık belirlendi.

AMASYA-ÇORUM: Bu bölgede toplam 10 işyerine gidildi. İlk aşamada 99 aykırılık belirlendi.

DENİZLİ: Kale ve Çivril bölgelerindeki madenlerde 23 teftiş yapıldı. İlk aşamada 151, ikinci aşamada 93 aykırılık tespit edildi.

KÜTAHYA: Tavşanlı ve Gezi bölgelerinde, ilk aşamada 13, ikinci aşamada 13 yere gidildi. En çok 'mekanik, elektrikli ekipman ve tesisler', 'genel çalışma şartları, 'kurtarma ve tahlisiye' alanlarında eksiklik görüldü.

MUĞLA: Milas bölgesinde yapılan toplam 10 teftişte, 27 mevzuata aykırılık belirlendi. İşyeri güvenliği ve sağlığı, havalandırma, kurtarma ve tahlisiye başlıklarında eksiklikler öne çıktı.

MANİSA: Akhisar, Gördes ve Soma bölgelerinde gidilen 11 işyerinde 84, ikinci aşamada 32 mevzuata aykırılık görüldü.Kurtarma tahlisiye eksiklikleri rapora yansıdı.

TRAKYA: Edirne, Tekirdağ bölgesinde geniş alana yayılan madenlerde ilk aşamada 422 mevzuata aykırılık görüldü.

ZONGULDAK: İlk aşamada 28 işyerine gidildi. 325 mevzuata aykırılık tespit edildi. 16 noksan hususun, kapatmayı gerektirdiği belirtildi. 5 işyeri kapatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber