Jeotermal sudan bor üretimi projesi ödül getirdi

Pamukkale Üniversitesi'nden 3 öğretim üyesinin 'Jeotermal Kaynaklardan Bor Arıtma ve Geri Kazanım Projesi', uluslararası yarışmada ikinci oldu. Projeyle, jeotermal sulardan yılda en az 1800 ton bor üretilmesi hedefleniyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2014 16:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Jeotermal sudan bor üretimi projesi ödül getirdi

Pamukkale Üniversitesi'nden (PAÜ) 3 öğretim üyesinin, "Jeotermal Kaynaklardan Bor Arıtma ve Geri Kazanım Sistemi Projesi", uluslararası yarışmada ikinci oldu.

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Doruk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Doç. Dr. Cem Gök ve Yrd. Doç. Dr. Meruyert Kaygusuz'la birlikte hazırladıkları projeyle, TÜBİTAK, Birleşmiş Milletler Sınai ve Kalkınma Teşkilatı ile Küresel Çevre Fonu işbirliğinde düzenlenen "Temiz Teknoloji İş Fikirleri" konulu uluslararası proje yarışmasına katıldıklarını bildirdi.

Yarışmaya katılan 217 girişimci fikir arasından finale kalarak "Su Verimliliği" kategorisinde ikinci olduklarını ifade eden Doruk, proje ile jeotermal sulardan yılda en az bin 800 ton bor üretilmesi ve saniyede 3 ton suyun arıtılarak birinci sınıf sulama suyu kriterlerine ulaştırılmasının planlandığını ifade etti.

Doruk, proje hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu proje ile Menderes nehrinden sulanan arazilerdeki bor kirliliği önlenerek yılda en az 260 milyon liralık tarımsal verim kaybı engellenecek. Bu sayede jeotermal atık sular tarımsal üretim için daha zararsız hale getirilmiş olacak. Jeotermal sulardan bor arıtımı ile oluşan bor kirliliği engellenmiş, su, toprak ve çevreye duyarlı enerji ve tarımsal üretim sağlanmış olacak. İki yıl içinde tamamlanması planlanan sistemin hayata geçirilmesiyle Denizli ve Aydın ekonomisine yıllık en az 300 milyon liradan fazla katkısı sağlanacağı tahmin edilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber