Kimliğini kaybetti adliyeden çıkamıyor

Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'in Konak İlçesi'nde oturan dört çocuk babası pazarcı 35 yaşındaki Abdurraman Akbaş nüfus cüzdanını kaybedince, başı derde girdi. Kayıp nüfus cüzdanını bulan kişi üzerine fotoğrafını yapıştırıp, onun adına bankalardan çek aldı. Hakkında bugüne kadar çeşitli illerde 28 ayrı dava açılan Akbaş, davalar nedeniyle adliyeden çıkamaz oldu.

Abdurraman Akbaş'ın hayatını alt üst eden olaylar 1991 yılında askere gitmeye hazırlanırken nüfus cüzdanını düşürmesiyle başladı.

Gerekli yerlere kayıp başvurusu yapan Akbaş, yeni nüfus cüzdanı çıkarttı. Vatani görevine Manisa'da başlayıp, dağıtımın ardından Kırıkkale'de tamamladı. 2001 yılından itibaren Abdurraman Akbaş'a, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli ve Kütahya'nın Tavşanlı İlçesi'nde bulunan Asliye Ceza Mahkemeleri'nde, 3167 sayılı kanuna muhalefet ederek karşılıksız çek kullanmak suçundan 28 ayrı dava açıldı.

Denizli 2'nci ve Antalya'da 3'üncü ve 4'üncü asliye ceza mahkemeleri tarafından Akbaş'a 35'er gün hapis cezası verildi. Polis tarafından yakalanan Akbaş, ardından tutuklandı. Yaklaşık 19 gün cezaevinde kalan Akbaş, avukat tutup cezaevinden çıktı. Hakkında açılan 18 davadan beraat ettiğini, 10 davanın ise sürdüğünü söyleyen Akbaş, ?En son Bursa'da yargılandığım davadan da hapis cezası çıktı. Savcılığa gidip itiraz ettim. Şimdilik cezaevine girmekten kurtuldum? dedi.

Yargılandığı illere hiç gitmediğini, 15 yıldır İzmir'de yaşamını sürdürdüğünü belirten Abdurraman Akbaş, başından geçen olayı şöyle anlattı:

?Askere gitmeye hazırlanırken, nüfus cüzdanımı kaybettim, yenisini çıkarttım. Askerliğimi tamamlayıp İzmir'e döndükten sonra önceden olduğu gibi pazarcılık yapmayı sürdürdüm. Kimliğimi bulan kişi bunu kullanarak çek koçanı almış. Bunları çeşitli illerde kullanmış.

Çeklerin karşılıksız çıkması ve sahte olduğununu anlaşılması sonucunda hakkımda davalar açılmaya başlandı. 2001 yılından beri açılan davaların ardı arkası kesilmedi. Bugüne kadar toplam 28 dava açıldı. Bunların üçünden cezaevine girdim. 19 gün cezaevinde yattım. Avukatım itiraz etti haklı olduğum ortaya çıktı, 18 davadan beraat ettim. 15 yıla aşkın süreden beri, pazar yerlerinde tekstil ürünleri satıyorum. Başıma gelenler yüzünden kendimi aklamak için çok para harcadım. Gereksiz zaman kaybına uğradım, sağlığım bozuldu. Psikolojik olarak etkilendim. Bu etkilenmem eve de yansıdı. Sakin biri olmama rağmen, evde bulunanlara bağırıp ters cevap vermeye başladım.?

Kendi kimlik bilgilerini kullananan kişinin bugüne kadar 100 bin YTL'lik çek kullandığını öğrendiğini anlatan Akbaş, ?Sahte Abdurraman Akbaş, bir an önce yakalansın. Adalet önünde hesap versin. Davalar bitmeden bana rahat yok. Geceleri uyku uyuyamaz oldum? diyerek dert yandı.


Kimliği kayboldu, 4.5 ay tutuklu kaldı

Levent BOZTEPE/ÇERMİK (Diyarbakır), (DHA)

Diyarbakır'ın Çermik İlçesi'nden inşaatlarda işçilik yapmak üzere giden 60 yaşındaki Fedli Erol'un, 6 yıl önce kaybettiği nüfus cüzdanını bulanların adına şirket kurarak dolandırıcılık yapması üzerine çeşitli illerde hakkında açılan 14 dava açılan ve kesinleşmiş 5 ceza nedeniyle 4.5 ay tutuklu kaldı.

Erol, dolandırıcıların kurbanı olduğu anlaşılınca tahliye edildi.

İnşaat işçiliği yapmak üzere İzmir'e giden Fedli Erol, yeşil kart çıkarmak için bu yılın şubat ayında yaptığı başvuru sırasında hakkında, karşılıksız çek kullanmak suçundan kesinleşmiş cezası olduğu suçlamasıyla sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Okuma-yazması olmadığını, kimseye çek vermediğini ve çekin ne olduğunu da bilmediğini anlatan Fedli Erol, suçsuzluğunu bir türlü anlatamayınca, 4.5 ayını cezaevinde geçirmek zorunda kaldı.

Erol'un Avukatı Şerif Şafak, müvekkilinin Temmuz 2000 yılı başlarında nüfus cüzdanını çalışmaya gittiği İzmir'de kaybettiğini, 16 Temmuz 2000 yılında İzmir'in Konak ilçesi Nüfus Müdürlüğü'nden yeni kimlik aldığını belirterek, şöyle dedi:

?Bu tarihten itibaren müvekkilimin kimliğini kullanan kişiler, ?Doğa Fason Konfeksiyon ve Döşeme, Mobilya İmalat' isimli şirket kurarak bir banka şubesinden çekler alıp, çeşitli illerde kullanmışlar. Bu çeklerin karşılıksız çıkması üzerine müvekkilim hakkında 14 dava açılmış. 60 bin YTL borç nedeniyle müvekkilim parayı ödeyemeyince aylığı 100 YTL'den 600 ay hapis nedeniyle cezaevine konuldu. Çek muhatabının mahkemelerce dinlenememesi sonucu karar verilmesi nedeniyle müvekkilim mağdur duruma düşmüştür. Fedli Erol bekâr ve okuma yazma da bilmemektedir. Nüfus kayıtları, imza örnekleri ile fotoğraf karşılaştırmalarında davaya konu belgeler ile hiçbir alakasının olmadığı ortaya çıkacaktır. Bu nedenle de yargılanmanın yenilenmesi için başvurduk. Bu başvuru üzerine müvekkilim tahliye edildi.?

Kaybettiği nüfus cüzdanının kurbanı olduğunu anlatan Fedli Erol ise, nüfus cüzdanı kaybolanların çok dikkatli olmasını, mutlaka dilekçeyle ilgili yerlere başvurmasını isteyerek, ?Hiç bir suçum yok. Yeniden yapılacak yargılama ile suçsuz olduğum kesin kanıtlanacak. Adalete güveniyorum. Tahliye olduğum için de çok sevinçliyim? diye konuştu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber