'Açık lise' fiyaskosu: Bakanlığa yeni Danıştay freni

Haber Giriş : 06 Temmuz 2006 07:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın imam hatipten açık liseye geçeni ÖSS'de lise mezunu saydırma girişimi ikinci kez Danıştay'dan döndü

 Milli Eğitim Bakanlığı'nın imam-hatip liselerinden açık liselere geçenleri ÖSS'de lise mezunu saydırma planı çöktü. Danıştay'ın ilk yürütmeyi durdurma kararını aşmayı amaçlayan ikinci bakanlık işleminin de yürütmesi durduruldu.

YÖK, imam-hatiplilerin de içinde bulunduğu meslek liselileri, Açıköğretim Lisesi'ne geçiş yaparak ÖSS'deki katsayı engelinden kurtaran 1 Mart 2006 tarihli bakanlık işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan savunma alınıp yeniden bir karar verinceye kadar söz konusu işlemin yürütmesini 7 Şubat'ta durdurmuştu. Ancak bakanlık, bu karara rağmen, işlemin 'kazanılmış hak' olduğunu ileri sürmüş, 1 Mart 2006 tarihinde yeni bir düzenleme yaparak Açıköğretim Lisesi'ne kayıtları kabul etmişti.

YÖK de, MEB'in açık liselere yeni kayıtlara ilişkin işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle yeniden Danıştay'a başvurmuştu. Danıştay 8. Dairesi yürütmeyi oybirliğiyle durdurdu. Kararda, "Dava konusu işlemle, kazanılmış hakka dönüştüğü kabul edilen bireysel işlemler, dayanağı yönetmeliğe göre verilen karar nedeniyle hukuki geçerliliklerini yitirmiştir. Bu haliyle hukuk düzeni tarafından korunabilecek bir haktan söz etme olanağı yoktur" denildi.

Danıştay, kararında, "Yürütmesi durdurulan Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'ne dayalı yapılan bireysel işlemlere geçerlik kazandırmaya yönelik tesis edilen işlemin, bu haliyle yargı kararını tam ve gereği gibi yerine getirmekten kaçınma ve etkisiz kılmaya yönelik olduğu açıktır" denildi. MEB, karara itiraz ederse, itirazı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

Öğrenciler MEB'i dava edebilir

MEB'in düzenlemesiyle Açıköğretim Lisesi üzerinden ÖSS'ye başvuran 10 bine yakın aday bulunuyor. Önce YÖK'ün, sonra ÖSYM'nin "Bu işlemle yapılan başvurular geçersiz olacak. Mağdur olmamak için geri adım atın" çağrısı üzerine bu adaylardan sadece 1000'i sınava girmeden ÖSYM'ye başvurdu. MEB'in tutumu bu öğrencileri mağdur ederken geriye kalan 9 bin dolayındaki kişiyse herhangi bir girişimde bulunmadı.

Hukukçular, "Danıştay, MEB'in itirazını reddederse, öğrenciler 'Bizi yanılttı, mağdur olduk' diyerek bakanlığa tazminat davası açabilirler" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber