Bakan Akdağ: Paket uygulama ile gereksiz tetkikleri bitiriyoruz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2006 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren "paket fiyat" uygulamasına yönelik eleştirileri cevaplandırdı.

Uygulamayla gereksiz yere yapılan tetkik ve tahlillerin önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirten Akdağ, "Bu akılcı uygulamada vatandaşları ilgilendiren bir husus yok. Vatandaşlarımız yine hastanelere gelecek ve eski kadar güzel hatta eskiden daha güzel bir şekilde bizden sağlık hizmeti alacak" dedi. Akdağ, uygulamayı fırsat bilerek vatandaşlardan ilave para talep eden özel sağlık kuruluşlarına gözdağı verdi. Bakan Akdağ, ayaktan yapılan tüm muayene, teşhis ve tıbbi girişimlerde 'hasta başı' paket fiyat uygulamasına yönelik son zamanlarda artan eleştirilere cevap verdi. Uygulamada hastaların ödeme yapmalarıyla ilgili bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Akdağ, düzenlemenin tamamen geri ödeme kurumlarıyla sağlık kuruluşları arasında gerçekleştiğini kaydetti. Uygulamayla birlikte vatandaşlardan fazla para talep edileceği yönündeki iddiaları yalanlayan Akdağ, "Siz bir işçi veya memur olarak devlet hastanesine, özel sağlık kuruluşuna yahut üniversite hastanesine gittiniz. Bunun karşılığını kim ödüyordu? Tabii ki bağlı olduğunuz kurumunuz bunu karşılıyordu. Şimdi değişen bir şey yok, yine kurumunuz ödemeye devam edecek" diye konuştu.

Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı tebliğde, MR'a 80 krş, tomografiye ise 70 krş ödeneği yönündeki spekülasyonlara yanıtlayan Akdağ, şunları kaydetti:

"Maliye Bakanlığı, 'MR'a 70 Krş, tomografiye 80 Krş öderim' demiyor. Diyelim ki sizin hastanenizde MR veya tomografi hizmeti veriliyorsa, MR için 80 Krş, tomografi için 70 Krş ilave ödeme yapılacak. Yani her bir vaka için bu ilave olacak. Örneğin ayaktan 100 kişi geldi, her biri için 25 lira ödenecek, bunu yüzle çarparsanız 150 lira eder. Ayaktan her 100 müracaattan ortalama birine tomografi çekiliyor. Bu durumda bir kişiye 150 milyon lira olarak gerçekleşiyor. 70 Krş, 80 Krş lafları çok yanlış. 100 kişinin tamamına MR veya tomografi çekilmiş olsaydı o zaman 70 veya 80 Krş ödenmiş olacaktı. Bin kişi müracaat etmişse 1.5 lira daha ilave edilecek, yani 1.5 milyar ilave edilmiş olacak. Bunu fırsat bilecek bazılarının, 'Sizin MR veya tomografi ücreti ödenmiyor, sizden para alacağız' derlerse bu büyük haksızlık olur. Zaten SSK ve diğer kurumların buna müsaade edeceğini hiç sanmıyorum."

Tebliğin Maliye Bakanlığı'nca hazırlandığını hazırlatan Akdağ, Sağlık Bakanlığı'nın da diğer özel ve üniversite sağlık kuruluşları gibi "hizmet veren" konumunda olduğunu vurguladı. Sağlık Bakanlığı olarak Maliye Bakanlığı'na özel ve üniversite hastanelerine daha fazla ödeme yapılmasını önerdiklerini söyleyen Akdağ, "Özel ve üniversite hastanelerinin bizden daha fazla ödeme almasını biz istedik, bu öneriyi biz getirdik. Çünkü bize daha çok hasta geliyor" şeklinde konuştu. "Ortada çok farklı bir durum yok" diyen Akdağ, uygulamayla suiistimallerin önüne geçilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halkımızın ve zaman zaman basınımızın, hemen herkesin şikayet ettiği bir hususu düzelttik. Neydi bu husus? Gereksiz yere yapılan tetkik ve tahliller. Yine doktorumuzun tetkik ve tahlil isteme özgürlüğü olacak. Bunda bir gelişme yok. Vatandaşlarımız eskisi gibi, hatta eskisinden daha güzel hizmet alacaklar, karşılığında onlardan hiç bir şey istemeyeceğiz. Hiç kimse vatandaşını vergi ve primiyle oluşturulan sağlık finansman harcamasının oluşturulması için ortaya konulan bu 'akılcı' uygulamayı fırsatçılığa dönüştürmemelidir. Ben vatandaşlarımızı da uyarıyorum bu haksızlığa asla razı olmayın. Bu 6 aylık bir uygulama dönemidir. 2007 yılında bir değerlendirme yapıp, yolumuza devam edeceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber