Topkapı Sarayı'nda rehberlere özel ders

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Biz millet olarak dünyaya bir medeniyet, zenginlik sunmuş ve eserlerini de bugünkü coğrafyamıza ve farklı coğrafyalara bırakmış bir milletin mensuplarıyız" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2014 18:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Topkapı Sarayı'nda rehberlere özel ders

Müezzinoğlu, Topkapı Sarayı Konferans Salonu'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kokartlı rehberlere, müzenin eski başkanı ve Kültür Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun tarafından verilen ilk derse katıldı.

Derslere katılan rehberlere başarı dileyen Müezzinoğlu, "Biz millet olarak dünyaya bir medeniyet, zenginlik sunmuş ve eserlerini de bugünkü coğrafyamıza ve farklı coğrafyalara bırakmış bir milletin mensuplarıyız. Onu hem iyi temsil edebilmek hem derinliğini bilebilmek, hem o derinliği ile birlikte karşı tarafa onu aktarabilmek herhalde sizlerin en büyük sorumluluğu olsa gerek" ifadelerini kullandı.

Bakan Müezzinoğlu, derslerin rehberlerin bilgi birikimine yeni katkılar ve zenginlikler sunacağına inandığını kaydettiği konuşmasında, Edirne'den bir örnek vererek, şöyle devam etti:

"Edirne'de 'Şifahane' ya da 'Sağlık Müzesi' diye dünyaya sunduğumuz müzeye gittiğinizde; şu anda Türkiye ve dünyanın en gelişmiş ülkeleri de dahil, bir ruh hastasına ya da psikolojik sorunları olan bir kişiye, bütün gelişmelere rağmen, o fiziki mekanın mimarisini ve ruhunu yansıtacak fiziki mekanlar bugün dahi yok."

Müezzinoğlu, 1400'lü yıllardan kalma bu şifahanenin sağladığı imkanlarla, onur ve gurur duyulacak bir fotoğrafın ortaya çıktığına vurgu yaptı.

Dünyanın her köşesinden akın akın ziyaretçilerin geldiğinin altını çizen Müezzinoğlu, "Topkapı Sarayı'nın her köşesinde, mutlaka A'dan Z'ye çok farklı mesajlar veren, farklı derinliği olan, fiziksel mekanıyla taşıması gereken ruhu bütünleştiren ve onu çok iyi bilip karşı tarafa çok iyi anlattığınızda, bir medeniyet zenginliğini sunabileceğinize inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Müezzinoğlu, bir eseri anlatırken rehberin duruşu ve söylediği her kelimenin önemli olduğunu dile getirdi.

- Kültür ve Turizm Bakanı Çelik'in talimatıyla başlatıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatıyla başlatılan projenin "Topkapı Sarayı'nı doğru anlamak ve doğru gezmek" konulu ilk dersini veren Haluk Dursun ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Rehberler Odası'nın ortak çalışması sonucu, ana mekanı Topkapı Sarayı olan programı başlattıklarını aktardı.

Dursun, uzman kişiler tarafından verilecek derslerde, sarayın kültür ve medeniyet olarak geri planı, vurgulanması gereken özellikleri ve ziyaretçi güzergahı içerisinde daha verimli ve etkileyici sunulabilmesinin amaçlandığını ifade ederek, derslerin içeriğine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sarayın mimarisinden başlayıp, saraydaki devlet hayatı, saraydaki ve haremdeki gündelik hayat, sarayın has mutfakları, sarayın kutsiyeti, kutsal alanları, sarayın hasbahçeleri, sarayda flora ve çiçek güzelliği, sarayın yazmaları, arşivi... Yani bazı ziyaretçilerin hiç göremediği ve bilmediği alanlar, rehber arkadaşlarımıza anlatılmış olacak. Gelen ziyaretçilere bu bilgileri de verecekler."

Türkiye'de en çok gezilen iki müzeden birinin Topkapı Sarayı olduğunu aktaran Dursun, yılda 3,5 ila 4 milyon civarında ziyaretçinin sarayı gezdiğini dile getirdi. Dursun, ilk etapta 50 rehberin eğitime alındığını açıklayarak, talebe göre bu derslerin devam edeceğini bildirdi.

Türkiye'de en çok ziyaret edilen müze olma özelliğine sahip Topkapı Sarayı'nın doğru anlatılması amacıyla konusunda uzman öğretim üyeleri tarafından verilecek derslerde, saraya ilişkin, medeniyet tarihi, kutsal alanlar, eğitim alanları (Enderun), güzel sanatlar, harem hayatı, köşkler, siyasi alanlar anlatılacak. Sarayın yöneticileri ve uzman personeli de sorumlu oldukları alan ve koleksiyonları anlatarak, bir ay sürecek derslere katkı sağlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber