YÖK'ten acı itiraf: Bilimsel makale sayısı artıyor; ancak niteliği azalıyor

Haber Giriş : 07 Temmuz 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerde görev yapan öğretim üyelerince hazırlanan bilimsel makalelerdeki nitelik sorununu Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da kabul etti.

Yıllardır dile getirilen ?bilimsel makale çok, kaale alan yok' şeklindeki eleştiri YÖK tarafından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sulunan ?Yükseköğretim Stratejisi' raporunda da yer aldı. ?Uluslararası yayın endekslerine Türkiye'den giren yayın sayısının arttığını; ancak bu yayınlara yapılan atıf sayısında düşüş yaşandığını' kabul eden YÖK, ?Türkiye kaynaklı yayınlara yapılan atıf sayılarının düşüklüğü, yayın teşvik politikasında nicelikten çok nitelik üzerinde durma zamanının geldiğini gösteriyor.? yorumunu yaptı. Rapora göre, 1997-2002 yılları arasında dünyadaki yayın sayısının yüzde 0,69'u Türkiye kaynaklı. Aynı süre içerisinde Türkiye'nin toplam atıf sayısı içindeki payı ise yüzde 0,49. Raporda, yayın başına atıf ortalamasının dünyada 6,04 iken Türkiye kaynaklı yayınlar için bu oranın 4,21 olduğu belirtiliyor.

Türkiye, üniversite öğretim üyelerinin yaptığı yayın sayısı açısından dünya sıralamasında her yıl bir üst basamağa çıkarken, bu yayınlara yapılan atıflar (kaynak gösterilmesi) sürekli azalıyor. YÖK'ün kurulduğu 1981'de fen ve tıp bilimlerinde yapılan yaklaşık 300 uluslararası yayına camiasından 3 bin atıf alırken; 2005 yılında yapılan 14 bin yayın için yapılan atıf sayısı binde bire düşmüş durumda. Sosyal ve beşeri bilimlerde de ?karne' pek parlak değil. 1995 yılında sosyal bilimlerde 120 yayın 600 atıf alırken, 2005 yılında yayın sayısının 5 kat artarak 700'e ulaşmasına rağmen yapılan atıflar 126'ya düşmüş. YÖK raporunda bu bilgiler grafikle de ortaya konularak, ?yıllara göre toplam dış yayınlar' sürekli artan bir çizgi halinde, ?yıllara göre toplam dış yayınlarda yayın başına atıf sayılarındaki gelişmeler' grafiğinde ise sıfıra yaklaşan ve sürekli azalan bir çizgi halinde durum gösteriliyor.

Türkiye'nin uluslararası makale sayısında 43. sıradan 2004'te 20. sıraya yükseldiğini gösterdiğini vurgulayan YÖK, ?Mayıs 2006 verilerine göre 2005 yılında bu sıra 19.'luğa yükselecektir. Bu gelişme, Türkiye'nin bu göstergeye çok önem vermesinin üniversitelerdeki akademik kadrolara atama ve yükseltmenin bu alandaki performansa bağlamasının ve bu tür yayınların ödüllendirilmesinin büyük rolü olmuştur. Ancak, Türkiye kaynaklı yayınlara yapılan atıf sayılarının düşüklüğü, yayın teşvik politikasında nicelikten çok nitelik üzerinde durma zamanının geldiğini göstermektedir.? diyor.

?YÖK sisteminin iflasını gösteriyor'

Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sunu, makalelere atıf sayılarındaki düşüşün YÖK tarafından da kabul edilmesinin ?YÖK sisteminin iflasının kabulü' anlamına geldiğini savunuyor. ?Türk üniversitelerinin yaptığı bu ?uluslararası yayınlar' evrensel anlamda ses getirmiyor ve konunun uzmanı yabancı bilim adamları tarafından ciddiye alınmıyor.? diyen Sunu, ?Buradan da YÖK sisteminin üniversitelerde yıllardır nitelik değil yalnızca niceliğe önem verdiği, yapılan yayınların ?şişirme ve zorlama' olduğu, üniversitelerin ?evrensel bilim' anlamında boşa çalıştığı, devletin yıllardan beri milyarlarca dolarının heba edildiği anlaşılıyor.? şeklinde konuşuyor.

Geçmişte üniversitelerin yayın performansları üzerine geniş araştırmalar yapan İstanbul Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ergin Arıoğlu ise, YÖK'ün ?artık niteliğe bakalım' yaklaşımını ?Gecikmiş bir değerlendirme olmakla birlikte yine de bir gelişmedir.' şeklinde değerlendiriyor. Arıoğlu, ?Madem artık YÖK niteliğe gelmiş, bundan sonra üniversitelerde gerçek araştırma ortamını sağlamalı ve bu konuda altyapı yatırımlarını artırmalı. Üniversal anlamda bir yayın kültürü oluşturmalı.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber