'Manipülasyona karışmasınlar' diye polis, polisi de dinledi

Haber Giriş : 07 Temmuz 2006 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İMKB'de şu ana kadar 44 kişinin gözaltına alınmasına yol açan "Keriz silkeleme vurgunu"nu yakalamak için 6 ay boyunca telefon dinlemesi gerçekleştiren emniyet, kendi elemanlarının "havaya girip manipülasyona karışmasını" önlemek için özel plan yaptı. Borsadaki vurgunu dinleyen polisleri, bir başka polis ekibi izledi. Savcıya 2 bin sayfalık dinleme raporu gitti.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) manipülasyon yaparak haksız kazanç sağlayan şebeke elemanlarının telefonlarını dinleyen polisler, duydukları tüyolardan etkilenip hisse senedi alıp satmaları riskine karşı, başka bir ekip tarafından izlendi. Defalarca yakalanıp serbest bırakılan Mecnur Çolak'ın da içinde olduğu çetenin faaliyetleri, önce telefon dinlenmesiyle belgelendi. Soruşturmayı yürüten Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan'a 2 bin sayfalık dinleme dökümanı gönderildi.

İLK KEZ ÇETEYE GİRDİLER: Operasyonun diğer bir kriminal özelliği ise ilk defa borsa manipilasyonu ile ilgili bir operasyonun çete kapsamında değerlendirilmesi oldu. Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın kararı ile operasyon çete kapsamında değerlendirildi. Mali Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler şebekenin bilgisayarlarına da el koydu. Bu bilgisayarlarda borsada verilen alış ve satış emirlerinin de mahkemeye delil olarak sunulacağı kaydedildi. 3'ncü gününe giren borsa operasyonunda 44 kişi gözaltına alındı. 8 kişi savcılık talimatı ile serbest bırakıldı. Manipilasyonlarda şebeke adına çalıştığı öne sürülen Tek Borsa Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Mithat Karaman gözaltına alınanlar arasına girdi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde bulunan Borsacı Dergisi'nde çalıştığı bildirilen Osman Arkangil'in de arandığı belirtildi.

3 ESKİ POLİS DE VAR: Cumhuriyet Savcılığı tarafından mal varlıklarına tedbir koyulanlar arasında 3 eski polis, Abdurrahman Uyaran, Abdülkadir Yardımcı ve Tahir Köroğlu dikkati çekti. Meslekten ihraç edildiği bildirilen Abdurrahman Uyaran, Kastamonu Emniyet Müdürlüğü Trafik Bürosu'nda görevli olduğu dönemde, Bakırköy'de 15 gün arayla silahlı saldırıya uğrayan Kemal Sarıtaş ve Cemal Sarıtaş'ın öldürülmesi olayına karışmakla suçlanmıştı. Şüphelilerin borsadan elde ettikleri milyonlarca doları, başka isimler altında yurt dışına transfer ettikleri iddia ediliyor. Soruşturma kapsamında yurtdışına yapılan transferlerle ilgili o ülkelerle hukuki bağlantının kurulacağı gerekirse bu paranın ploke edilmesinin isteneceği belirtildi. Şüphelilerin, bazı kişi ve kuruluşların paralarını bilgileri olmadan borsada kullandıkları kaydedildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber