Sabit telefonda ucuzluk ekimde

Haber Giriş : 08 Temmuz 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5 operatör imza attı, telekomda rekabetin önü açıldı. İlk aşamada şehirlerarası ve uluslararası sabit telefonda faturaların yüzde 35 ucuzlaması bekleniyor.

2004 yılının başında Türk Telekom tekelinin resmi olarak ortadan kalkmasından 30 ay sonra alternatif telekom şirketleri servis vermeye başlayacak. Eylül ayından itibaren testlerin tamamlanmasıyla operatörler doğrudan servis vermeye başlayacak. Daha önce Telekomünikasyon Kurumundan (TK) A Tipi Lisans almış uzak mesafe telefon hizmetleri (UMTH) veren Superonline, Global İletişim, Borusan Telekom, Koç.net ve Doğan Telekom şirketleri ile Türk Telekom A.Ş arasında, A tipi ara bağlantı sözleşmesi imzalandı. İmza törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Paul Doany ve A Tipi Lisans alan UMTH telefon hizmetleri veren işletmecilerin üst düzey yöneticileri katıldı. A Tipi UMTH hizmeti ara bağlantı sözleşmesi imzalayan Superonline, Global, Borusan, Koç.net ve Doğan Telekom şirketlerinin müşterileri, "taşıcı ön seçimi'' adı verilen sistem sayesinde istedikleri telekom şirketinden şehirlerarası ve milletlerarası görüşme yapabilecek. Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, telekomünikasyon sektöründe 2004 başında ses tekelinin sona ermesiyle serbestleşme sürecinin tam olarak başladığını, Mayıs 2004'te uzak mesafe telefon hizmetleri lisanslarını dağıttıklarını bildirdi.

40 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Yıldırım, 2006 Mayıs ayı itibariyle yurt dışından gelen oran korunmakla beraber, yurt dışına giden trafikte UMTH işletmecilerinin payının yüzde 7'den yüzde 12'ye çıktığını kaydetti. Şehirlerarası trafikte bir değişiklik olmadığını, aksine Türk Telekomun payının artmış gibi göründüğünü belirten Bakan Yıldırım, "GSM'ye giden trafikte ise Türk Telekomun payı yüzde 99'dan yüzde 92'ye indi, UMTH işletmecilerinin payı ise yüzde 8 mertebesine yükseldi. AB'de bu oran ortalama yüzde 10'dur. Kısa süre geçmesine rağmen, Türkiye'nin bu oranlara yaklaştığı görülmektedir'' diye konuştu. Yapılan bir araştırmada, Türkiye'de 4 yıl içerisinde telekomünikasyon sektörü pazar büyümesinin karşılığının 6 milyar dolar olduğunun ortaya çıktığını, bunun da 40 bin nitelikli insana iş anlamına geldiğini ifade eden Yıldırım, sektörde vergilerin yüksek olduğu konusunda tam bir kanaatin hakim olduğunu bildiklerini söyledi.

İNTERNET HÂLÂ PAHALI

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yıldırım, internet ücretlerine ilişkin soru üzerine, hakim işletmecilerin tarifelerini Telekomünikasyon Kurumuna göndermeleri ve onay almaları gerektiğini hatırlatarak, "Yeni başlayanlarda bu şart yok, biraz palazlanması için onlara dokunmuyoruz'' dedi. Bu tarifelerin geldiğini ve incelendiğini belirten Yıldırım, ''Internet erişiminin mümkün olduğu kadar uygun şartlarda sağlanması, fiyatların karşılanabilir olması lazım. Buna katılıyorum. Türk Telekom da bunu dinliyor'' dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber