Maliye çözümü buldu, ödenekler üstü harcama otomatik kesilecek

Haber Giriş : 08 Temmuz 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, IMF'nin istediği harcamaların kısılması talebine ilginç bir çözüm buldu. Kurumların ödenek üstü harcamaları, bilgisayardan otomatik olarak kesilecek. Eğer bir kurum ödeneği olmadığı halde para kullanmak isterse, bu hemen sistemde gözükecek ve engellenecek. Sistem, 1 Ağustos 2006 tarihinden itibaren devreye girecek.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imzasıyla 29 Haziran'da kamu kuruluşlarına ve 81 il valiliğine bir yazı gönderildi. Yazının başında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 30'uncu maddesiyle Maliye Bakanı'na harcamalarda tasarrufu sağlama, tutarlı, dengeli ve etkili bir bütçe politikası yürütmek için sınırlamalar koyma, ödeneklerin dağıtım ve kullanımını belirleme yetkisi verildiği hatırlatıldı. Ayrıca 2006 yılı içinde ödeneklerin en kısa ve en seri şekilde elektronik ortamda harcama birimlerine gönderilmesi için gerekli değişikliklerin yapıldığı belirtildi.

Hem kontrol hem de kesinti

Yazıda, bütçe kapsamındaki idarelerin ödenek üstü harcama yapmalarını engellemek ve ödenek kullanımlarını kontrol etmek üzere Say2000i sisteminin uygulama yazımında değişikliğe gidildiği belirtildi. İdarelerin harcamalarında ödenek kontrolünün otomatik yapılmasına yönelik bu program değişikliğinin 1 Ağustos 2006 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği vurgulandı. Buna göre ilgili idare harcama yapılan bütçe tertibinde yeterli ödeneğin bulunmaması durumunda bu harcamaların muhasebe kaydı ve ödeme yapılması sistem tarafından otomatik olarak engellenecek.

Ödeneklerin otomatik olarak kesilmesi sadece belli harcamalarda uygulanmayacak. Bunlar, "Personel giderleri, sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri, yurtiçi ve yurtdışı görev yollukları ve beyiye (noterlik hissesi) aidatları" olacak. Yazıda bu ödeneklerde kontrol yapılmayacak olmasının ödenek üstü harcama yetkisi verildiği anlamı taşımadığı da vurgulandı.

Saymanlık Otomasyon Sistemi olan Say2000i projesiyle devletin gelir ve giderlerinin izlenebilmesi hedeflendi. Türkiye çapında 1.668 saymanlıkta günlük çalışmaların bilgisayar yardımıyla yapılması ve tüm verilerin merkezde bir veri tabanında tutularak devlet hesaplarının günlük olarak izlenebilmesi amacıyla proje başlatıldı. Çalışmalara 1999 yılında başlandı ve 2002'de tamamlandı. Şu anda sistem kullanılıyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber