Altın için kritik pazar

İsviçreliler, İsviçre Merkez Bankası'nın altın rezervlerini tüm rezervlerinin yüzde 20 seviyesinde tutmasını öneren teklif hakkında bugün oy kullanacak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Kasım 2014 10:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Altın için kritik pazar

"İsviçre altınımızı biriktir" sloganıyla yapılacak referanduma halk "evet" oyu kullanırsa İsviçre Merkez Bankası, rezervlerinin en az yüzde 20'sini altın olarak tutmakla yükümlü olacak, bankanın tekrar altın satmasına izin verilmeyecek ve İsviçre'nin sahip olduğu altının tamamı ülke içinde tutulacak.

Son anket sonuçlarına bakıldığında altın referandumunda "evet" oyu kullanması beklenenlerin oranı yüzde 38'de kaldı. Teklifin referandumda kabul edilmesi durumunda İsviçre Merkez Bankası, beş yıl içinde piyasadan yaklaşık 1.600 ton altın satın almak zorunda kalacak.

Dünya genelinde bir senede üretilen altın miktarının yaklaşık 2 bin 700 ton olduğu düşünülürse İsviçre'nin piyasadan beş yılda 1.600 ton altın almasının altın fiyatlarında büyük artışa yol açacağı tahmin ediliyor. İsviçre Merkez Bankası'nın altın rezervi şu anda yüzde 6-7 seviyelerinde bulunuyor.

Zengine vergi de oylanacak

Referandumda altın rezervleri dışında ülkeye göçün sınırlanması ve İsviçre'deki zengin yabancıların daha fazla vergi vermesine yönelik teklif de oylanacak. Son anket sonuçlarına göre, İsviçrelilerin her diğer iki teklif için de daha çok "hayır" oyu kullanması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber