'Hizmetin hakimleri mahkumiyet için uğraşıyor' notu gerçek oldu

Böcek Soruşturması şüphelisi Ahmet Türer'in "Hizmetin hakimleri mahkumiyet için uğraşıyor" notu gerçek oldu. Daha önce haklarında beraat kararı verilen eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Başsavcısı Ahmet Zeki Üçok ve yardımcısı Mehmet Çelik 2.5 yıl ceza aldı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Aralık 2014 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Hizmetin hakimleri mahkumiyet için uğraşıyor' notu gerçek oldu

LÜTFİ KAPLAN

BÖCEK soruşturması şüphelisi Ahmet Türer'in "Hizmetin hakimlerinin hukuka yakırı bir şekilde mahkumiyet için uğraştıkları biliniyor" dediği davada karar çıktı. Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Başsavcısı Ahmet Zeki Üçok ve yardımcısı Mehmet Çelik hakkındaki nihai kararı verdi. Kurul, Üçok ve Çelik hakkında "resmi belgede sahtecilik"ten verilen beraat kararını bozarak, 2.5 yıl cezaya hükmetti. Karar 4'e karşı 9 oyla alındı.

Beraat yerine ceza geldi

Ahmet Zeki Üçok ve Mehmet Çelik hakkında 2010 yılında soruşturma açılmış ancak herhangi bir suç unsuruna rastlanılmadığı gerekçesiyle "takipsizlik" kararı verilmişti. İtiraz üzerine dava açılmasına karar verilmiş ancak Askeri Yargıtay'ın ilgili dairesi beraat kararı vermişti. Askeri Ceza Genel Kurulu'nun bozduğu dava, Daireler Kurulu tarafından sonuçlandırılarak, sanıkların cezalandırılmasına hükmedildi.

Makam odası dinlenmişti

Ahmet Zeki Üçok ve Mehmet Çelik davasıyla paralel yapıya yakın hakimlerin ilgisi bizzat Böcek soruşturması şüphelilerinden ele geçen belgelere yansıdı. Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde makam odasında dinleme cihazı yerleştirmekle suçlanan eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığında görevli Şube Müdürü Ahmet Türer'de ele geçen not, ilişkiyi açığa çıkarmıştı. Türer'in evinde bulunan notta şu ifadeler yer alıyor: "Mehmet Çelik emekli askeri hakim, şu an emekli askeri hakim Ahmet Zeki Üçok'la beraber evrakta sahtecilik suçunu azmettirmekten dolayı Askeri Yargıtay'da yargılanıyor. Zeki Üçok şimdiye kadar toplam 33 yıl ceza almış. Bu suçtan alacağı cezanın pek anlamı kalmamış durumda, olay Yunak Cumhuriyet savcılığında Mehmet Çelik'e ait bir resmin istenmesi nedeniyle Zeki Üçok'un imzası ile başka birinin resmini yazı işleri müdürü tarafından gönderilmiş. Ancak gönderilen resimle hiçbir işlem yapılmadan Mehmet Çelik kendi gitmiş ve araştırılan olayın olmadığı gerekçesi ile takipsizlik kararı almış."

AİHM'de kesin bozulurdu

Not şöyle devam ediyor: "Hiçbir şekilde zarar doğmamış. Zarar doğma ihtimali olmamış, evrak bütünlüğü yok. Yargıtay kararlarına göre ekte üzerinde hiçbir yazı, not olmayan resmin resmi evrak olarak kabulü ve mahkumiyeti mümkün değil, ekteki evrakla bir bütün sayılamaz tüm kararların aksine mahkumiyet çıksa bile AYM?veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden kesinlikle bozulacak bir karar olur. Bu suça daha önce Askeri Yargıtay 4. Daire'de beraat kararı verilmiş. Daireler Kurulu'nda hizmetin hakimleri tarafından bozulmuş, şu an hizmetin hakimlerinin hukuka aykırı bir şekilde mahkumiyet için uğraştıkları biliniyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber