Sağlık Bakanı: Pratisyen hekimlerin reçete yazma yetkileri kısıtlanmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2006 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, pratisyen hekimlerin ilaçları reçete edebilme yetkilerinin kısıtlanmadığını bildirdi.

CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu'nun konuya ilişkin soru önergesini yanıtlayan Akdağ, Nisan ayında çıkarılan Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğinde ilaç uygulamalarıyla ilgili olarak düzenleme yapıldığını kaydetti.

Pratisyen hekimlerin ilaçları reçeteleme yetkilerinin kısıtlanmasının söz konusu olmadığını belirten Bakan Akdağ, yapılan düzenlemelerin daha çok geri ödeme kuruluşlarınca karşılanacak ilaç bedellerinin, ödemeye esas kriter ve kuralarının belirlenmesinden ibaret olduğunu belirtti. Akdağ, "Dünyanın her tarafında, hekimlerce reçete edilen her ilacın bedeli geri ödeme kuruluşlarınca karşılanmadığı gibi bu kuruluşlar, finansman yapılarına göre ilaç ödemelerine yönelik benzer tedbirler almakta ve uygulamaktadır" dedi.

Sağlık Bakanı Akdağ, gerek önceki yıllar bütçe uygulama talimatlarında gerekse 2006 yılı tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliğinde ilaç uygulamalarıyla ilgili olarak yapılan düzenlemelerde bir yanlışlığın söz konusu olmadığını ifade etti.

Akdağ, bu kuralların Maliye Bakanlığı ve geri gönderme kuruluşları tarafından öngörülen önlemler çerçevesinde, bedeli ödenebilecek ilaçların belirlenmesi, eşdeğer ilaçların en düşük fiyatlı olanının verilmesi, hasta katılım payı veya muafiyet tanınacak ilaçların belirlenmesi gibi önlemleri kapsadığına işaret etti.

Yapılan düzenlemelerle, hekimlerin yetkisinin kısıtlanmasının veya hekimlik uygulamalarına müdahale edilmesinin söz konusu olmadığını kaydeden Bakan Akdağ, "Aile hekimliği uygulamalarında görev alan pratisyen hekimlere de aile hekimliği uzmanlarına tanınan imkanlar sağlanmıştır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber