Vitamin 'liste dışı mı, değil mi' tartışması

Haber Giriş : 13 Temmuz 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, 116 ilacı ödeme listesi dışına çıkardı. Eczacılar, özellikle çocuklar için önemli olan vitaminlerin de liste dışına çıkarıldığını savunuyor. Bakanlık ise "İddialar doğru değil" diyor

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Genel Başkanı Mehmet Domaç, artık devlet tarafından ödenmeyeceği için çocuklarda vitamin kullanımı olamayacağını ve obezite (aşırı şişmanlama) rahatsızlığına karşı mücadele edilemeyeceğini açıkladı.

Domaç'ın açıklamaları üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ da vitaminlerin ödeme listesi dışında bırakıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını, obezite ilaçlarının vatandaşa verilişinin ise hâlâ bilimsel çevrelerde tartışıldığını söyledi. Akdağ, Maliye'nin hazırladığı tasarruf tebliğinin tartışılabileceğini belirtti.

Mehmet Domaç, Maliye Bakanlığı'nın geri ödeme listesinden çıkardığı ilaçlar nedeniyle hastalar açısından tedavi maliyetinde ciddi artış yaşanacağı ve bazı hastalıklarda yaygınlaşma görülebileceği uyarısında bulundu.

Domaç, dün düzenlediği basın toplantısında, Maliye'nin 5 Temmuz 2006'da 116 kalem ilacı geri ödeme listesinden çıkaran genelgesini eleştirerek, sektörde bugün itibarıyla toplam 112 milyon YTL değerinde bu ilaçlardan oluşan stok bulunduğunu açıkladı.

'Tedavi maliyetleri artacak'

En azından bu stoklar dikkate alınarak, genelge uygulama tarihini 3 ay ileri atmak gerektiğini söyleyen Domaç, Maliye'nin yeni ilaç düzenlemesiyle yaşanmasından endişe duydukları gelişmeleri şöyle sıraladı:

Hastaların tedavi maliyetleri artacaktır.

Genelge ile yaşlı, hamile ve çocuklarda vitamin kullanımına adeta son verilmiştir. Genelge ile gençlerde her geçen gün yaygınlaşan obezite rahatsızlığına karşı geri ödeme kapsamında ilaç kalmıyor. Dolayısıyla devlet için de tedavi maliyetleri artacaktır.

'Market satışı için kanun gerek'
Domaç, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan'ın, genelgeye ilişkin ilaçları market satışına sunma çabası değerlendirmesine karşılık olarak ise 1.262 sayılı Tıbbi Müstahzarlar Kanunu yürürlükten kaldırılmadan bunun yapılamayacağını söyledi. Domaç, hukuken reçeteli veya reçetesiz ilaçların sadece ezcanelerde satılabileceğini vurguladı.

Bu arada, Maliye Bakanlığı'nın, maliyet dezavantajı getirdiği iddiasıyla 116 kalem ilaç için aldığı kararla 500 bin YTL tasarruf elde edeceği saptandı.

Ödeme listesinde olmayan vitaminler şöyle:

Becovital-C, Vitadyn 30 Draje, Calcıum-C 1000 EFF tablet, Calcıum Sandoz FRT EFF, Becozyme C Fort / 30 Draje, Becozyme-S / 100 miligram, Vitabiol-C Fort Draje, Vi-Mineral 30 tablet.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber