Yüksek Denetleme Kurulu raporunda, yöneticileri bürokratlardan oluşan 17 kişilik bir şirket aracılığıyla Emekli Sandığı'nın nasıl soyulduğunu gözler önüne serildi.

Haber Giriş : 13 Şubat 2004 09:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Denetleme Kurulu raporunda, yöneticileri bürokratlardan oluşan 17 kişilik bir şirket aracılığıyla Emekli Sandığı'nın nasıl soyulduğunu gözler önüne serildi.

YDK, Emekli Sandığı'na ait ?6 Otelin Yenilenmesi ve Modernizasyonu ile Uluslararası Otel Zincirleri Eliyle İşletilmesi Projesi?nde, kurumun büyük miktarda zarara uğratıldığını tespit etti. Milyon dolarlık işler dudak uçurtacak yöntemlerle, ihalesiz olarak Emekli Sandığı Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı'na ait Emek Proje'ye verildi.

Emekli Sandığı'nın ilgili projesini inceleyen YDK müfettişleri büyük yolsuzluklarla karşılaştı ve ivedilikle soruşturma açılmasını istedi. Rapora göre bürokratlar, kendi yapmaları gereken rutin işleri, kurdukları başka bir şirkete 1.5 milyon dolara sattılar. Yöneticileri bürokratlardan oluşan 17 kişilik bu şirket aracılığıyla Emekli Sandığı'nın nasıl soyulduğunu gözler önüne seren Rapor, önümüzdeki günlerde TBMM gündemine getirilecek ve KİT Komisyonu'nda görüşülecek.

Rapora göre, T.C. Emekli Sandığı'na ait Büyük Ankara, Stad, Büyük Tarabya, Maçka, Büyük Efes ve Yeni Çelik Palas otelleri yüzde 49 hissesi Emekli Sandığı'na ait olan Emek İnşaat tarafından işletilirken, daha karlı ve verimli hale getirmek için uluslararası otel zincirlerine işlettirilmesine karar verildi. Bu amaçla 2000 yılında uluslararası ihaleye çıkan kurumun ihale öncesi ve sonrasındaki işlemlerini inceleyen müfettişler, görülmemiş yolsuzluk yöntemleri tespit ettiler. 6 otelin uluslararası zincirlere kiralanması için ihaleye çıkan Emekli Sandığı yönetimi, bu zincirlerle yapılacak sözleşmelerde, kurumu mali, hukuki ve benzeri sorumluluklardan arındırmak için, yine Sandığın kontrolünde bir ara organizasyon gerektiğine karar verdi.

Bu iş için halihazırdaki Emek İnşaat'ın uygun olmadığı sonucuna varılırken, hemen Ocak 2001'de yüzde 75 hissesi Emekli Sandığı Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı'na ait 500 milyon lira sermayeli Emek Proje Limited Şirketi kuruldu. Sandık ile Şirket arasında 30 yıllık hasılat kira sözleşmesi imzalandı ve ulaslararası zincirlerle yapılan yönetim sözleşmelerinde Emek Proje, ?otellerin kiracısı' sıfatıyla yeraldı. Ancak Raffels, Millenium, Radisson zincirleri yapılan sözleşmelerde Emekli Sandığı'nın olmayışına itiraz etti. Bunun üzerine Sandık, sözleşmelerde garantör sıfatıyla yeraldı. Yani Emek Proje'nin kuruluş kılıfı ortadan kalktı ama kendisi milyon dolarlık işleri üstlenmeye devam etti.

YDK'nin raporunda Emekli Sandığı'nın görev, yetki ve sorumluluğunda olan işlerin 1.5 milyon dolar bedelle Emek Proje'ye yaptırılması için karar alındığı da yeraldı. Bu kararla bürokratlar, kendi işlerini yapması için Emek Proje'ye kurum bütçesinden 2.7 trilyon liralık ödeme yapılmasını sağladılar. Zaten, müfettişler, Emek Proje'yi her alanda temsil ve ilzama yetkili kişiler olarak belirlenen iki müdürün, aynı zamanda Emekli Sandığı'nda şube müdürü olarak çalıştığını da tespit ettiler. Rapora göre yine otellerin yenilenmesi projelerinde görev alacak mimar, mühendis, müşavir ve müteahhitlerle ?Sandık hesabına' ve ?kendi namına' sözleşmeler imzalanması işleri de Emek Proje'ye verildi. Oysa her biri ayrı bir ihale konusu olan 30 milyon doların üzerindeki bu işlerin Sandığın yetkili birimlerince yapılması gerekiyordu.

Müfettişler bunu yaparsa!

YDK müfettişleri, otellerin modernizasyonu projesi için Akbank'tan 100 milyon dolarlık kredi kullanılması için Temmuz 2002'de sözleşme imzalandığını, ancak Ekim 2003 tarihi itibariyle kredinin kullanılmadığını tespit ettiler. Ancak sözleşme gereği kredi kullanılmasa da taahhüt ücreti ödenmesi şartı nedeniyle, Akbank'a 511 bin dolar ödendiğine dikkat çekildi. Raporda, öngörüsüzlük nedeniyle Sandığın zarara uğratıldığı kaydedildi.

YDK raporunda, Emek Otelleri'nin Kiralanması İhale Komisyonu'nda görevlendirilen Emekli Sandığı'nın iki başmüfettişinin, Emek Proje'nin taraf olduğu sözleşmeler imzalandıktan sonra görevlerinden ayrıldıkları belirtildi. Aynı kişilerin Emek Proje'de Genel Müdür ve genel müdür yardımcısı olarak göreve başladıklarına dikkat çekilerek, bu durumun kamu görevlerinden ayrılanların yapamayacakları işler arasında olduğu vurgulandı.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber