Sağlıkta tasarruf kararı milletvekiline işlemiyor

Haber Giriş : 14 Temmuz 2006 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet sağlık harcamalarında kısıtlamalara giderken tasarruf Meclis'e uğramıyor. Milletvekilleri lazerle göz ameliyatı, 3 aylık birden ilaç alma gibi birçok hakka sahip.

Hükümet 119 kalem ilaçta sağlıkta tasarrufa giderken milletvekillerini yine unuttu. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyelerinin tedavisine ilişkin esaslar Meclis Başkanlik Divanı'nca karara bağlandığı için, genel mevzuattan farklılıklar bulunuyor. Tasaruftan söz edilirken, vekillerin sağlık harcamalarının giderek kabarması bu ortamda vatandaşların daha da büyük tepkisine neden oluyor. İşte vatandaş ile milletvekillerine yapılan uygulama farklılıkları:

* Ayaktan yapılan tedavilerde, reçetelere en fazla dört kalem ve yedi günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılıyor. Oysa milletvekillerine, eşlerinde, çocuklarında devlet 3 aylık ilacı birden alabilme imkanı tanıyor.

* Vatandaştan yurtdışı tedavilerde binbir çeşit şey istenirken, milletvekilleri yurt dışına çıktıktan sonra süre sınırı olmaksızın tedavi amacıyla bulundukları ülkede kalabiliyorlar, çok rahat bu imkanları kullanıyorlar.

* Milletvekilleri tedavi için bulundukları

yerden başka yere gönderilirlerse tedavi kurumunun bulunduğu yere gidiş, dönüş yol masrafı, yolda geçen süreler için yevmiyeleri bile ödeniyor.

SAĞLIK EVRENSEL HAK

* Yine tedavi kurumunca sürekli ayakta tedaviye lüzüm gösterilmesi halinde tedavi süresince yevmiye, ikamet ettiği yer ile tedavi kurumu arasındaki taşıt ücreti ve yemek masrafları da karşılanıyor. Bu arada konuyla ilgili açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, "Ayrıca sıradan tüketiciye göze lazer tedavisini çok gören ve bunun parasını ödemeyeceğini belirten devletimiz niye kendi vekillerine gözün lazerle tedavisine bile izin vermektedir" diyerek, TBMM'den eşit kosullarda ilaç ve sağlık hizmeti alınmasına olanak sağlayacak bir yasal düzenlemenin yapılmasını talep ettiklerini söyledi. Yılmaz, "Sağlık evrenseldir bir tüketici hakkıdır"dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber