Kayıp-kaçak tutarları artık tarife oranı içine alınacak

Yargıtay'ın 'tüketiciden kayıp-kaçak elektrik parası alınamaz' kararını değerlendiren Enerji Bakanı Yıldız, "Mahkemenin verdiği kararlar esastır" dedi. Bundan sonra ise, kayıp-kaçak tutarları artık dağıtım şirketinin tarife oranı içerisine alınacak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 31 Aralık 2014 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kayıp-kaçak tutarları artık tarife oranı içine alınacak

Cahit Saraçoğlu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Mahkemenin verdiği kararlar esastır. Verilmiş yargı ve tüketici hakem heyeti kararları var. Kayıp-kaçakla alakalı bireysel başvuruları değerlendiren tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri ve ondan sonraki bütün Danıştay ve Yargıtay süreçleri bireysel başvurularla beraber oluşmuştur" dedi. Yıldız, TPAO tesislerindeki toplantıda bakanlığının çalışmalarını anlattı.

KAYIP-KAÇAKLAR TARİFEYE ALINACAK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 2008'deki özelleştirmelerden sonra muhasebe ayrıştırmasını hedefleyen bir çalışma yaptığını söyleyen Yıldız, vatandaşın 100 liralık faturasında herhangi bir değişiklik söz konusu olmadığını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu: "Yalnızca muhasebe ayrıştırmasının böyle bir davaya konu olmasını açıkçası doğru bulmuyorum. Önceki uygulama neyse o devam ediyor. Mahkemenin verdiği kararlar esastır. Verilmiş yargı ve tüketici hakem heyeti kararları var. Kayıp-kaçakla alakalı bireysel başvuruları değerlendiren tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri ve ondan sonraki bütün Danıştay ve Yargıtay süreçleri bireysel başvurularla beraber oluşmuştur. O yüzden ancak bireysel başvuru ve mahkeme kararları nihayetlenenlerle alakalı fiili durum söz konusudur. Bunun kurumsal bir yapı içerisinde söz konusu olamadığını bilmek lazım. Bununla alakalı kanuni düzenlemelerimiz 'hem yargıyı rahatlatmak adına hem daha stabil yapıyı oluşturmak adına son derece faydalı olacaktır' diye düşünüyorum. Düzenlemeyi ocak ayının içerisinde yapılacak."

İADESİ ÖNLENECEK

Bilindiği üzere Yargıtay'ın kararı büyük bir dava yüküne yol açacak. Elektrik dağıtım firmaları ile ödedikleri parayı geri almak isteyen vatandaşların ihtilafı nedeniyle Yargıtay'a 2 milyon yeni dava gelmesi ihtimali ortaya çıkmıştı. Bu arada edinilen bilgiye göre bundan sonra kayıp-kaçak tutarları dağıtım şirketlerinin tarife oranları içerisine alınacak. Böylece iade edilmesi önlenecek.

İSTANBUL'DAKİ KAÇAK DA AZ DEĞİL

Türkiye'de 21 dağıtım şirketi bölgesi bulunduğunu, üç dağıtım şirketi bölgesini çıkardığımızda kayıp-kaçak oranın AB ortalamasından yüzde 9,4 oranla daha düşük olduğunu hatırlatan Yıldız, "Ama Türkiye'deki kayıp-kaçakların tamamı yalnızca Şanlıurfa'da, Diyarbakır'da, Van'da olmuyor. Türkiye'deki kayıp-kaçağın yarısı bu 3 bölgede diğer yarısı da 18 bölgede. Bu üç bölgeyi çıktıktan sonra en fazla İstanbul, Ankara ve İzmir'de kayıp-kaçağın olduğunu görüyoruz. Miktar olarak İstanbul'daki kaçağın miktarı daha az değil" diye konuştu.

TÜPRAŞ, K. IRAK PETROLÜNÜ ALDI

Petrol piyasası ile ilgili de bilgiler veren Yıldız, şu ana kadar Kuzey Irak'tan petrol sevkiyatının 32,2 milyon varile ulaştığını, 40'ıncı tankerin yüklenerek yola çıkarıldığını ve 2,5 milyar doların üzerinde bir gelirin oluştuğunu bildirdi. Kasım ayından bu yana Ceyhan'dan uluslararası piyasalara Irak Milli Petrol Şirketine (SOMO) ait 3,2 milyon varillik petrolün sevk edildiğine dikkati çeken Yıldız, bunun 520 bin varillik kısmının da SOMO'nun Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'ye (TÜPRAŞ) satışıyla nihayetlendiğini bildirdi.

Doğalgaz ve elektriğe ocak ayında zam yok

Bakan Yıldız, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yeni yılda artış olmayacağını kaydetti. Yıldız, buna yönelik bir soruya, "1 Ocak'tan itibaren aralık ayında kullandığımız fiyatlardan kullanılmaya devam edecek. Ocak ayında yeni bir fiyat düzenlemesi bulunmamaktadır" yanıtını verdi. Türkiye'nin bu yılki doğalgaz tüketiminin 48 milyar metreküpe çıktığını belirten Yıldız, "2015 yılında yaklaşık 51 milyar metreküp tüketim bekliyoruz" diye konuştu.

Ocakta maden işletmecilerine destek çıkabilir

Madencilikteki acı olaylara değinen Yıldız, "Maden kazalarımızın enerji sektöründe çok dominant bir yerde yer aldığını, bir mahcubiyet noktası oluşturduğunu söylemem lazım" dedi. Ocak ayında TBMM'de madencilik sektöründe redevans sisteminde işverenle alakalı bir maddeyi yasalaştırabileceklerini de kaydeden Yıldız, TBMM'ye gelen ancak yasalaşmayan redevans sistemi düzenlemesinin yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber