Sağlık Bakanlığı: Hemşirenin vefat nedeni laboratuvar tetkikiyle doğrulanmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2006 20:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, vefat eden Çorum Kadın ve Çocuk Bakımevi Hastanesinde görevli Nazlı Yazıcı isimli hemşirenin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından kaybedildiği bilgisinin, laboratuvar tetkikleriyle doğrulanan bir bilgi olmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın organlarında yer alan, "Çorum Kadın ve Çocuk Bakımevi Hastanesinde görevli bir hemşirenin, KKKA bulunan bir hastadan kan alınırken kazara iğne batması sonucu aynı hastalığa yakalanıp, yaşamını yitirdiği" şeklindeki haberler üzerine, bakanlığın vakaya ilişkin sahip olduğu bilgileri kamuoyu ile paylaşılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

Hastanenin acil servisine, vajinal kanama şikayetiyle başvuran ve acilde ilk müdahalesi yapılan hastadan tetkik amaçlı kan alındığı ifade edilen açıklamada, hastanın genel durumunun ağır olması nedeniyle Ankara Numune Hastanesine sevk edildiği kaydedildi.

Açıklamada, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki tetkik sonuçlarına göre KKKA olduğu düşünülen hastanın, enfeksiyon hastalıkları kliniğinde tedavisine başlandığı, ancak durumunun süratle ağırlaştığı ve tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı bildirildi.

KKKA hastalığı ile ilgili tetkik sonuçları pozitif bulunan hastaya ilişkin bilgilerin acilen Çorum Sağlık Müdürlüğüne bildirildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çorum'da ilk müdahalesi yapılan hastadan, tetkik amaçlı kan alınması sırasında görevli hemşiremizin eline kaza ile enfekte iğnesinin battığı bilgisi, ilgili sağlık kurumumuz tarafından Bakanlığımıza iletilmiş ve aynı zamanda izinde olan hemşire Nazlı Yazıcı da durum hakkında bilgilendirilmiştir. Grip benzeri klinik bulguları da başlamış olan hemşiremiz, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine 10 Temmuz 2006 tarihinde sevk edilmiştir. Hastaneye yatışını müteakip, temaslı hemşiremizin klinik durumu süratle bozulmuş ve 13 Temmuz 2006 tarihinde maalesef kaybedilmiştir.

Ön tanısı KKKA olmakla beraber, kaybedilen hemşiremizin KKKA tetkikleri hem ELISA, hem de PCR teknikleriyle negatif bulunmuştur. Hastalık olduğu halde tüm tetkik imkanlarına rağmen yüzde 1-2 ihtimalle de olsa laboratuvar testlerine yansımaması söz konusu olabilmektedir. Bu sebeple hastaya ait yeni örneklerin KKKA açısından araştırılması da devam etmektedir. Birçok enfeksiyon hastalığında da benzer durum olabildiğinden, muhtemel etkenler açısından çalışmalar sürdürülmektedir. Ancak vefat eden hemşiremizin KKKA hastalığından kaybedildiği bilgisi, laboratuvar tetkikleriyle doğrulanan bir bilgi değildir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber