Sınır yönetimi için mevzuat değişiyor

Hükümet, "Entegre Sınır Yönetimi" için mevzuat değişikliğine hazırlanıyor. Sınır yönetimi alanında İçişleri Bakanlığı'na bağlı kurulacak olan teşkilatın başına bir vali atanacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Ocak 2015 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sınır yönetimi için mevzuat değişiyor

Hakkı KURBAN

Hükümet, profesyonel bir "sınır kolluğu" teşkilatının kurulması için mevzuat değişikliğine hazırlanıyor. İçişleri Bakanlığı bünyesinde "Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü" kurulması için yasa çıkarılacak. Emniyet ve jandarma personelinden de yararlanılarak oluşturulacak birimin başına bir valinin atanması planlanıyor. Sınırlardaki teknolojik imkanlar da artırılacak.

YENİ TEŞKİLAT GELİYOR

Avrupa Birliği'yle yürütülen tam üyelik müzakerelerinin önemli gündem maddelerinden biri olan "Entegre Sınır Yönetimi" konusundaki çalışmalar, İçişleri Bakanlığı'nın 2015-2019 Strateji Planı'na da yansıdı. Planda, kurumlararası işbirliğine dayalı ve teknolojik gözetleme altyapısı ile güçlendirilmiş etkin bir sınır güvenlik sistemi oluşturulacak.

BİRİME VALİ ATANACAK

Bu yıl Meclis'ten çıkarılması planlanan düzenlemeye göre; Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik personelinden, oluşturulacak yeni teşkilata "geçici personel" kaydırılacak. Bu kuruluşların bina, teknoloji, teçhizat ve silah imkanları teşkilata tahsis edilecek. Kara Kuvvetleri Komutanlığı başta olmak üzere Genelkurmay'ın imkanlarından da yararlanılması öngörülüyor. Teşkilatın başına ise bir "vali" atanacak.

YETKİ DEVRİ OLACAK

Çıkarılacak düzenlemeye göre, Yunanistan ve Bulgaristan kara sınırlarında beş yıl içinde geçişin tamamlanması planlanıyor. Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan sınırları için sürenin 10 yıl olması öngörülüyor. Kaçakçılık, terör olayları ve karışıklıklar nedeniyle İran, Irak ve Suriye sınırlarıyla ilgili kararların Bakanlar Kurulu'nda alınması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber