Sezer'den şehit hassasiyeti ve 'hassasa' onay

Haber Giriş : 18 Temmuz 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milliyet

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, terör örgütlerine yönelik radikal ceza ve tedbirler içeren yeni Terörle Mücadele Yasası'nı (TMY) onayladı. PKK'nın üç günde toplam 13 askeri şehit etmesini gözönünde bulunduran Sezer, hakkı bulunmasına rağmen bazı kısımlarını Anayasa'ya aykırı bulduğu TMY'yi veto etmedi. Sezer, yasanın kimi kurallarının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını bildirdi.

Kamuoyunda "Türkiye'yi yeni bir olağanüstü hal düzenine sokacağı" eleştirilerine neden olan TMY'yi veto edip etmeyeceği merakla beklenen Sezer, "şehit hassasiyeti" gösterdi. Hükümetin, teröre karşı kararlı adımların atılacağı yönündeki kararının ardından Sezer, veto hakkı bulunmasına ve yasanın kimi kurallarını Anayasa'ya aykırı bulmasına rağmen yeni TMY'ye onay verdi. Sezer, sözkonusu kuralların iptali istemiyle daha sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını da bildirdi. Buna göre, TMY, Anayasa Mahkemesi'ne açılacak davanın sonuçlanacağı tarihe kadar tüm kurallarıyla uygulanabilecek.

Sert önlemler

Yeni TMY'de yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

* Teröre destek verir nitelikteki yayınlar için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Basın ve yayın organlarının sahipleri de suça iştirak etmemiş olsalar bile terör destekleyen yayınlar nedeniyle, bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası (20 bin ile 1 milyon YTL arası) alabilecek.

* Örgütün propagandasını yapan kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

* Terör propagandası yapan yayınlar, savcının emriyle bir aya kadar durdurulabilecek.

* Terör amaçlı işlenen kasten ormanların yakılması, kaçakçılık suçları, kültür ve tabiat varlıklarını yurtdışına çıkarma da TMY'ye göre değerlendirilecek.

* Eylemlerde yüzün tamamen veya kısmen kapatılması, örgüte ait amblem ve işaretlerin taşınması, slogan atılması veya örgüt amblemli üniformaların giyilmesi halinde 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

* Terör suçlarına bakan ağır ceza mahkemelerinde, 15 yaşın üzerindeki çocuklar da yargılanacak.

* Şüpheli, gözaltı süresince yalnız bir avukattan yararlanabilecek. Avukatıyla görüşme hakkı 24 saat kısıtlanabilecek.

* Avukatın dosya içeriğini incelemesi hâkim kararıyla kısıtlanabilecek.

* Avukatın şüpheliyle görüşmesinde bir görevli bulundurulabilecek.

* Terörle mücadele eden görevliler, görevlerinden ayrılsalar dahi, bir saldırıyı savmak için silah kullanabilecek.

* Kolluk kuvvetleri, operasyonlarda "teslim ol" emrine itaat etmeyenlere karşı doğrudan ve duraksamadan silah kullanabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber