'Gelecek 5 yılda işsizlik artacak'

ILO'nun Dünyada İstihdam ve Sosyal Bakış-Eğilimler 2015 Raporu'ndan: - "Küresel ekonomi, daha yavaş büyüme, artan eşitsizlikler ve çalkantılar gibi öğeleri de barındıran yeni bir döneme girdiği için gelecek 5 yılda işsizlik artmaya devam edecek"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2015 16:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Gelecek 5 yılda işsizlik artacak'

Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) yayımladığı "Dünyada İstihdam ve Sosyal Bakış-Eğilimler 2015 (WESO)" raporunda küresel ekonomi, daha yavaş büyüme, artan eşitsizlikler ve çalkantılar gibi ögeleri de barındıran yeni bir döneme girildiği için gelecek 5 yılda işsizliğin artmaya devam edeceğini öngördü.

ILO'dan yapılan yazılı açıklamada, WESO raporunun yayımlandığı bildirildi.

Son dönemdeki küresel durgunluğun istihdamla ilgili sonuçları ve sosyal etkilerin değerlendirildiği raporda, 2008'de başlayan ve uzun süredir devam eden ekonomik sarsıntıdan kaynaklanan sosyo-ekonomik sonuçların ele alındığı belirtildi.

Rapora göre, küresel ekonomi daha yavaş büyüme, artan eşitsizlikler ve çalkantılar gibi ögeleri de barındıran yeni bir döneme girdiği için gelecek 5 yılda işsizlik artmaya devam edecek.

Küresel krizin başladığı 2008'den bu yana 61 milyon iş kaybı yaşandı ve 2019'a kadar bugünkü 201 milyon sayısıyla karşılaştırıldığında 212 milyonu aşkın sayıda kişi daha işsiz kalacak.

İstihdam, ABD ve Japonya'da iyileşme sergilerken, başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ekonomilerin kimilerinde bu alandaki güçlükler ve sorunlar sürüyor.

Seçilmiş G20 ülkeleri dahil olmak üzere küresel ve bölgesel düzeylerde işsizlik oranı tahminlerine göre, Türkiye için işsizlik oranları 2015, 2016 ve 2017 yılları için sırasıyla yüzde 9,2, 8,9 ve 9 olarak öngörüldü.

-Türkiye, 1,6 milyona yakın mülteciyi kabul etti

Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilerin sayısı 2014 yılı ortalarında 3 milyona yaklaştı. Türkiye, Suriye'deki krizden kaynaklı olarak 1,6 milyona yakın mülteciyi kabul ederek insani yardım, ev ve iş verme konusunda büyük katkıda bulundu.

Gelir eşitsizliğinin artmaya devam edeceği uyarısında bulunulan raporda, nüfusun en varlıklı yüzde 10'luk kesimi toplam gelirde yüzde 30-40 paya sahipken, en yoksul yüzde 10'luk kesimin toplam gelir payı yüzde 2-7 arasında kalacağı bilgisi verildi.

Genç işsizliğinin yüksek düzeyde ya da hızla arttığı ülke ve bölgelerde, toplumsal huzursuzlukların özellikle keskin olduğuna dikkat çekilen raporda, küresel işsizlik oranına koşut olarak toplumsal huzursuzlukların krizin 2008'deki başlangıcından bu yana yükseldiğini ve kriz öncesi dönemle karşılaştırıldığında bugün yüzde 10 daha yüksek olduğu kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber