BBDK'nın 2 yıllık stratejik planı belirlendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2006 14:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2006-2008 yılına ilişkin stratejik amaçları belirledi.

BDDK tarafından hazırlanan ''2006-2008 Stratejik Plan''da amaçlar, ''güvenli, istikrarlı, etkin ve rekabetçi bir finansal piyasa, etkili ve etkin denetim sistemi, esnek düzenleyici çerçeve, müşteri haklarına yönelik şeffaf, adil ve teşvik edici uygulamalar, yeterli ve etkili kurumsal yönetim'' olarak belirlendi.

Stratejik Planın girişinde BDDK Başkanı Tevfik Bilgin tarafından kaleme alınan ''Başkan'ın Mesajı'' bölümünde, BDDK'nın ilk Stratejik Planı'na yönelik çalışmaların gerçekleştiği bu dönemde Türk Bankacılık sektörünün, uluslararası piyasalarda yaşanan mevcut dalgalanmalara rağmen, önemli bir güce ve dayanıklılığa sahip olduğunu bildirdi.

Bilgin, ancak bu olumlu görünümün bir rehavet unsuru olmayacağını vurgulayarak, bu çerçevede, BDDK'nın, ulusal ve uluslararası gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ederek, finansal piyasalardaki risklere hızlı ve etkin bir şekilde cevap vermek için gerekli tüm gayreti sarf edeceğini belirtti.

RİSKLER

Stratejik Planda, Türkiye ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelere karşın, ekonominin, faiz hadlerindeki ve cari açıktaki yükseklikten kaynaklanan risklere maruz olduğu belirtilerek, ''İşsizlik ve gelir dağılımı konularında yeterli gelişme henüz sağlanamamıştır'' denildi.

Kamu borcunun büyüklüğü, vade yapısı ve kompozisyonuna yönelik kaydedilen gelişmelerin olumlu olmakla birlikte, bu gelişmelerin fırsata dönüştürülebilmesi için daha fazla ilerlemeye ihtiyaç duyulduğu ifade edilen Planda, şöyle denildi:

''Potansiyel risklerle birlikte, kararlı ve tutarlı bir yönetim ile istikrarlı bir makroekonomik ortam sağlanabileceği, neticede mikro düzeyde ekonomik birimlerin gelir düzeylerinde iyileşmeler olacağı düşünülmektedir.

Son yıllarda Türkiye ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmeler önemli fırsatlar sunmaktadır. Özellikle ekonomik faaliyetlerdeki canlanma, döviz kuru, enflasyon ve faiz oranlarında görülen düşüş, bankaların esas fonksiyonu olan aracılık işlemini daha verimli bir şekilde yerine getirmesini sağlamış, reel sektöre sağlanan kredilerin miktarı artmış ve vadeleri uzamıştır.

Olumlu ekonomik ortamın devam etmesi sonucu kamu kesiminin borçlanma ihtiyacının gerilemesi halinde, orta vadede banka aktiflerindeki menkul kıymet ağırlığının azalacağı beklenmektedir.''

KÜRESELLEŞMENİN ETKİSİ

Ulusal ekonomideki gelişmelerin yanı sıra diğer ekonomilerdeki gelişmeler de küreselleşmenin etkisiyle gittikçe daha önemli bir faktör olarak öne çıktığı kaydedilen Planda, uluslararası finansal piyasalarda uzun dönemde yaşanan olumlu gelişmelerin fırsat, ancak yakın dönemde bu piyasalarda yaşanan dalgalanmaların, jeopolitik riskler ve petrol fiyatlarındaki belirsizliklerin ise tehdit unsurları olarak algılandığı ifade edildi.

Planda, bilgi teknolojilerindeki gelişmelerin ve küreselleşmenin, finansal piyasalar açısından tehdit ve fırsatların iyi anlaşılmasının, bu çerçevede personelin gerekli yeterliliğe kavuşturulmasının, gelecekte ulaşılacak başarı açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulandı.

Planda, şöyle denildi:

''Uluslararası ticaretin ve finansal faaliyetlerin artması ve buna bağlı olarak rekabetin hızlanması sonucu bankalarımızın uluslararası alanda rekabet edebilmek için ürün çeşitliliğini arttırmaları ve banka birleşmelerine gitmeleri beklenmektedir.

Finansal ürünlerde çeşitliliğin artması ile yeni ürünlerin getirebileceği risklerin anlaşılmasında ve bunlara zamanında müdahale edilmesinde karşılaşabilecek zorluklar olduğu kabul edilmektedir.

Perakende bankacılık alanında çalışan bankaların birleşmelerinde ise kültür, ürün/hizmet ve bilgi teknolojilerinin bütünleşmesinde önemli zorluklar görülebilecek, ayrıca şube tasfiyeleri sosyal, politik ve imaj problemlerine yol açabilecektir.''

STRATEJİK AMAÇ, HEDEF, FAALİYETLER

Plana göre, BDDK'nın misyon ve vizyonunun gerçekleştirilmesine yönelik beş stratejik amaç belirlendi. Her bir stratejik amacın başarılması için kendine mahsus uyumlu hedefler oluşturuldu. Ayrıca, bu Planı müteakiben söz konusu hedeflere yönelik faaliyet ve performans ölçütleri belirlenecek.

BDDK'nın 2006-2008 yılını kapsayan stratejik amaç ve hedefleri şöyle:

''- Güvenli, istikrarlı, etkin ve rekabetçi bir finansal piyasa.

Finansal piyasalarda güven ve istikrarın güçlendirilmesi, daha sağlıklı bir ortamın oluşturulması, Finansal piyasalarda etkinlik ve rekabetin geliştirilmesi.

- Etkili ve etkin denetim sistemi.

Düzenli ve emin bir şekilde çalışan bankacılık sistemi için risk odaklı yaklaşım ile denetim sisteminin güçlendirilmesi, izin işlemleri ile denetim sonuçlarının düzenli ve emin bir şekilde çalışan bankacılık sistemi ile tutarlı ve ölçülü uygulanması, Sermaye Gerekliliği Direktifi/Basel-II'ye dair hazırlıkların etkin şekilde sürdürülmesi.

- Esnek düzenleyici çerçeve.

Kanunda öngörülen düzenlemelerin ilgili tarafların da görüşleri alınarak hazırlanması.

- Müşteri haklarına yönelik şeffaf, adil ve teşvik edici uygulamalar.

Müşterilerin bilinçlendirilmesi, hak ve menfaatlerinin gözetilmesi, koruyucu uygulamaların geliştirilmesi, tüketici ihbar ve şikayetlerinin çözümlenmesi, - Yeterli ve etkili kurumsal yönetim.

Faaliyetlerin profesyonel, açık ve etkin bir biçimde gerçekleştirilmesi, kamunun aydınlatılmasına ilişkin etkinliğin arttırılması, etkin ve verimli çalışan yüksek nitelikli personel istihdam edilmesi ve yetiştirilmesi. fiziki ve mali kaynakların yönetiminin kurumsal kapasiteyi artıracak şekilde etkinleştirilmesi, kurumsal kabiliyeti geliştirecek projelerin hazırlanması ve uygulanması.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber