ÖSS mahkemelik!

Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınav cevabının değişitirilmesinin kendilerini mağdur ettiğini iddia eden bazı öğrenciler ÖSYM'yi mahkemeye veriyorlar.

ÖSS sınavında ilk üçe girmeyi planlayan ve ÖSYM tarafından açıklanan ilk cevap anahtarına göre bütün soruları doğru yaptığını iddia eden Pertevniyal Anadolu Lisesi mezunu Burak Sezgin, Kabataş Erkek Lisesi mezunu Selen Balcı, Adnan Menderes Anadolu Lisesi mezunu Adnan Çelebi ve A.Kaya Köklü ÖSYM hakkında dava açmaya hazırlanıyor. Öğrenciler, Fen Bilimleri 1 testinin 30. sorusunun cevabı 'D' diye açıklandı. Sonra da ?A' dediler. Biz açıklanan doğru cevaplara göre ilk üçe girmeyi hesaplıyorduk. Çünkü hepsini doğru yapmıştık. Fakat ÖSYM son dakika değişikliği yaptı ve alacağımız dereceleri kaybettik. Hakkımızı kanun önünde arayacağız" dediler.


Dil sınavı da yanlış

Uzmanlar ÖSS Yabancı Dil Sınavı'nın İngilizce Bölümü'nde de en az dört sorunun hatalı olduğunu ileri sürüyor. Fen Testi'nin 30'uncu sorusu ise şüpheli

Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) 2006 ÖSS'de Fen Bilimleri-1 Testi'nin 30'uncu sorusunun cevap seçeneğini önce D, sınav sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından da A olarak ilan edilmesine tepki gösterilirken, Yabancı Dil Sınavı İngilizce bölümünün bazı sorularına da itirazlar geldi. Yabancı Dil konusunda 29 kişilik ekibiyle Yayıncılık Dergicilik Sınav Organizasyonu Hizmetleri Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürü Necip Ethemoğlu, 25 Haziran'da gerçekleştirilen ÖSS Yabancı Dil Sınavı'nın İngilizce Bölümü'nde en az dört sorunun hatalı olduğunu ileri sürdü. Ethemoğlu, konuyla ilgili olarak 29 Haziran 2006'da ÖSYM Başkanlığı'na itiraz dilekçesi ile başvurduklarını fakat henüz bir yanıt alamadıklarını söyledi. Ethemoğlu, ?İngilizce'nin 40'ıncı sorusunun kesinlikle hatalı olduğunu, üniversitelerden çeşitli hocalarımıza da danışarak tespit ettik. Bu iddiamızın da arkasındayız. Diğer sorulardaki hatalar da barizdir" dedi.

İKİ COĞRAFYA SORUSU DA YANLIŞ İDDİASI

ÖSS'de iki coğrafya sorusunun yanlış olduğunu iddia ederek ÖSYM'ye başvuran Antalya'daki coğrafya öğretmeni Elgin Apan da, YÖK Başkanlığına da müracaat etti. Apan, sosyal bilgiler bölümündeki 14. ve 17'nci sorularının hatalı olduğu iddialarını yineleyerek, yetkililer hakkında yasal işlem yapılması gerektiğini öne sürdü ve ?Aksi takdirde tazminat davası açacağım'' dedi.

İşte itiraz edilen sorular

Dil uzmanı Necip Ethemoğlu'nun ÖSYM'ye dilekçe yazarak itiraz ettiği ÖSS-YDS İngilizce testindeki sorular ve cevaplarına ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Soru 40: Many of his novels are concerned with controversial subjects.....

Her ne kadar bu sorunun doğru cevabı ?E' seçeneği olarak verildiyse de, tüm cümleyi niteleyen cümleciğin kesinlikle virgülle ayrılması gerekir, aksi takdirde ?which" zamiri kendinden önce gelen ismi niteler. Bu durumda da özne yüklem uyumsuzluğu söz konusudur. Bu nedenle bu soruda doğru cevabın bulunmadığına ve iptalinin gerektiğine inanıyoruz.

Soru 8: If life didn't start on Earth but came from comets instead, there's no reason why something similar couldn't ---- again today.

Burada doğru cevap olarak ?C' şıkkı verilmiştir. Bu soruda hayatın başlaması ?bilimsel bir gelişme' olarak görülürse, ?gelişme/ortaya çıkma' anlamına gelen ?E' şıkkı yani ?develop' sözcüğü de doğru cevap olabilir. Bu nedenle bu sorunun çift doğru cevabının olduğu düşünüyoruz.

Soru 21: At the equator, plants grow faster and bigger than ---- else on Earth.

Burada ?B' şıkkının yanı sıra kanaatimizce ?E' şıkkı da doğrudur. Dolayısıyla bu sorunun iki cevabı vardır.

Ek-2 Soru 65:

Verilen parçada ?Antarctese' dilinin oradaki bilim adamları ve kaşifler tarafından kullanıldığı söylenmiştir. Ancak bu dilin onların ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıktığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. ?A' seçeneği ancak bir çıkarım olarak doğru seçenek olabilir, fakat soru çıkarım (inference) sorusu değildir. Diğer taraftan parçada işaretlenen kısım dikkatli okunduğunda doğru yanıtın ?E' seçeneğine daha yakın olduğu görülmüştür. Bu durumda sorunun iki cevabı olduğunu düşünüyoruz.

Soru 79: Everything seemed to go wrong today.

Verilen cümle günün sonunda söylenmiş olması gereken (geçmiş zaman kullanıldığı için) bir cümle iken doğru cevap olarak verilen cümle ?would' ibaresi yüzünden gelecek zamana gönderme yapar. Bu nedenle soru köküyle aynı anlamı taşımamaktadır. Bu nedenle bu cümlede doğru yanıt bulunmadığını düşünüyoruz. EK : 3 Soru 90: Bu soruda verilen durum için tüm seçeneklerdeki cümleler söylenebilir. Birden çok yanıt olduğu için iptalinin gerektiğine inanmaktayız.

A. Necdet TUNAÇ/Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber