Sıcak havalarda bu belirtelere dikkat!

Haber Giriş : 23 Temmuz 2006 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

milliyet

Avrupa'nın batısını etkisi altına alan görülmemiş sıcaklar, can almaya devam ediyor. İspanya'da sıcaklardan ölenlerin sayısı altıya çıkarken Fransa'da 22 kişi sıcaktan dolayı yaşamını kaybetti. Sıcak havalar ABD'de de yaklaşık 29 kişinin ölümüne yol açtı. Uzmanlar özellikle bebekler, çocuklar ve yaşlılarda etkili olan sıcak çarpmasına karşı dikkatli davranılması gerektiğini belirtiyor.

Sıcak havalarda aşırı terleme, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, kas kramp şikâyetleri olan kişilerin derhal serin bir yerde dinlenmesi, soğuk ve tuzlu içecekler tüketmesi öneriliyor.

Güneş komaya sokabilir

Aşırı sıcağa maruz kalınan süre uzayınca vücudun soğutma mekanizmaları çalışmaz hale geliyor ve vücut ısısı hızla yükseliyor. Güneş çarpması denilen bu durum; vücutta dengesizlik, hızlı, sık soluma ve krize neden oluyor. Güneş çarpması, müdahale edilmediği takdirde komaya ve sonrasında kalp krizine yol açıyor. Güneş çarptığı düşünülen hastanın hastaneye kaldırılması gerekli.

Şimdi 'dinlenme' zamanı

Isı kaybı ve güneş çarpması herkesi etkiler. Ancak şu gruplar özellikle risk altında sayılıyor: Bebekler, çocuklar ve yaşlılar, ishal rahatsızlığı olanlar, soğuk iklimden serin iklime geçenler, diyabet, obezite ve kronik kalp rahatsızlığı olanlar ve alkol kullananlar. Güneş çarpmasına karşı alınacak önlemlerse şöyle sıralanıyor: Mümkün olduğunca çok gölgede oturun. Bol su için. Alkolden kaçının. Sıcaklarda kendinizi fazla yormayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber